Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:32 (2019-2020)
Innlevert: 04.10.2019
Sendt: 07.10.2019
Besvart: 18.10.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva er årsaken til at Enova kutter i støttesatsene for energieffektiviseringstiltak og produksjon av fornybar energi i byggsektoren, hvordan skal dette bidra til at flere, også i lavinntektsgrupper gjennomfører disse, hvilke støttesatser økes og hva er fordelingseffekten for både kutt og økninger?

Begrunnelse

Enova har varslet at følgende energitiltak får redusert støtte fra 1. april 2020

• Støtten fjernes til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe.
• Maksimal støtte til balansert ventilasjon endres fra 15 000 kroner til 10 000 kroner.
• Den faste støttesatsen til solfanger endres fra 10.000 kroner til 5.000 kroner. Satsen på 200 kroner per kvm opp til 25 kvm opprettholdes.
• Den faste støttesatsen til el-produksjon endres fra 10 000 kroner til 7 500 kroner. Satsen på 1 250 kroner per installert effekt opp til 15 kW opprettholdes.

Det er grunn til å tro at en høy andel av de som frem til nå ikke har gjort investeringer i varmepumpe eller solenergi er de som ikke opplever at de har råd til å gjøre en slik investering. Når støttesatsene fjernes eller kuttes vil det ta enda lenger tid før disse husholdningene kan gjennomføre slike tiltak.
Vi vet at det er bedre for miljø og klima at folk sparer energi framfor at det bygges ut ny fornybar energi, og da fremstår et slikt kutt i støtteordningene lite hensiktsmessig.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Enovas formål er å bidra til reduserte klimagassutslipp og styrket forsyningssikkerhet for energi, samt teknologiutvikling som på lengre sikt også bidrar til reduserte klimagassutslipp. Departementet styrer Enova på et overordnet nivå, hovedsakelig gjennom fireårige styringsavtaler. Gjeldende avtale stipulerer at Enova skal stille til disposisjon minimum 250 millioner kroner til en rettighetsbasert ordning for enøk-tiltak i husholdninger. Innenfor avtalens rammer er det opp til Enova å utforme programmer, prioritere mellom områder og tildele støtte til enkeltprosjekter.

For å bidra til en effektiv omstilling til lavutslippssamfunnet er det viktig at Enova anvender midlene som har blitt stilt til disposisjon så effektivt som mulig slik at de gir høyest mulig måloppnåelse, og at støtten bidrar til å skape markeder for klima- og energivennlige løsninger som på sikt klarer seg uten støtte.
Enova støtter mange ulike klima- og energitiltak i private husholdninger. I 2018 ble det utbetalt 275 millioner kroner gjennom Enovatilskuddet. Totalt fikk nesten 14 500 tiltak støtte, hvilket tilsvarer en økning på nesten 80 prosent fra året før. Frem til september i år har Enova utbetalt 256 millioner kroner i støtte til boligeiere som har gjennomført energitiltak. Det er over 100 millioner kroner mer enn ved samme tid i 2018.

Enova skal opprette virkemidler med sikte på å oppnå varige markedsendringer og ønsker gjennom Enovatilskuddet å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger slik at disse klarer å etablere seg i markedet og blir gjennomført uten støtte. En viktig del av arbeidet til Enova er å vurdere når nye løsninger og teknologier kan klare seg i markedet med mindre hjelp og når de kan stå helt på egne ben. Enova vurderer løpende innretningen på programmene, og har som følge av positiv markedsutvikling og økt konkurranse vurdert at støtten til de to varmepumpetypene, luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe nå kan avvikles. Selv om markedsutviklingen innen balansert ventilasjon og solceller også er god, er Enovas vurdering at dette er tiltak som fremdeles har behov for noe støtte. Enova vurderer at det derfor er riktig å justere støttesatsene for disse teknologiene noe.

Fra 1. april 2020 foretar Enova følgende nedjusteringer og avviklinger i støttetilbudet:
• Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles
• Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med 5 000 kroner til 10 000 kroner
• Den faste støttesatsen til solceller reduseres med 2 500 kroner til 7 500 kroner, mens støttesatsen på 1 250 kroner som gis i tillegg for hver kilowatt installert effekt opp til 15 KW opprettholdes
• Den faste støttesatsen til solfangere reduseres med 5 000 til 5 000 kroner, mens støttesatsen på 200 kroner per kvadratmeter opp til 25 kvadratmeter opprettholdes

Enova jobber med utredning av nye teknologier og løsninger som trenger «starthjelp» i markedet. Det er viktig med et godt faglig grunnlag basert på god markedsinnsikt. Effekter av tilskudd til eventuelt nye teknologier versus de som nå avvikles er det derfor for tidlig å kunne si noe om. Departementet har ikke grunnlag for å beregne fordelingseffekten av justeringene.
På Enovas nettsider finnes aktuell informasjon om tiltak og støttesatser under Enovatilskuddet.