Bjørnar Moxnes (R): Hva er årsaken til at Enova kutter i støttesatsene for energieffektiviseringstiltak og produksjon av fornybar energi i byggsektoren, hvordan skal dette bidra til at flere, også i lavinntektsgrupper gjennomfører disse, hvilke støttesatser økes og hva er fordelingseffekten for både kutt og økninger?
Begrunnelse
Enova har varslet at følgende energitiltak får redusert støtte fra 1. april 2020
• Støtten fjernes til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe.
• Maksimal støtte til balansert ventilasjon endres fra 15 000 kroner til 10 000 kroner.
• Den faste støttesatsen til solfanger endres fra 10.000 kroner til 5.000 kroner. Satsen på 200 kroner per kvm opp til 25 kvm opprettholdes.
• Den faste støttesatsen til el-produksjon endres fra 10 000 kroner til 7 500 kroner. Satsen på 1 250 kroner per installert effekt opp til 15 kW opprettholdes.
Det er grunn til å tro at en høy andel av de som frem til nå ikke har gjort investeringer i varmepumpe eller solenergi er de som ikke opplever at de har råd til å gjøre en slik investering. Når støttesatsene fjernes eller kuttes vil det ta enda lenger tid før disse husholdningene kan gjennomføre slike tiltak.
Vi vet at det er bedre for miljø og klima at folk sparer energi framfor at det bygges ut ny fornybar energi, og da fremstår et slikt kutt i støtteordningene lite hensiktsmessig.