Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:48 (2019-2020)
Innlevert: 07.10.2019
Sendt: 08.10.2019
Besvart: 15.10.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Den tyrkiske regjeringen har gitt grønt lys for en invasjon av de kurdiske områdene i Nord-Syria. Norge er en del av koalisjonen i kampen mot IS.
Hvordan stiller regjeringen seg til en eventuell tyrkisk invasjon av Nord-Øst Syria, vil en slik invasjon være i tråd med folkeretten og hva foretar regjeringen seg i så fall ovenfor vår NATO-allierte Tyrkia?

Begrunnelse

Kurderne i Nord-Syria har i koalisjonen mot IS som også Norge deltar tatt på seg store ofre på vegne av verdenssamfunnet. Nå har den tyrkiske regjeringen gitt grønt lys til en invasjon av Nord-Syria for å slå ned på kurderne. Spørsmålstiller vil vite om dette er i tråd med folkeretten og hva regjeringen foretar seg ovenfor vår NATO-allierte Tyrkia.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Tyrkia igangsatte 9. oktober en militær operasjon i Nord-Syria. De har nå tatt kontroll over de fleste byene mellom Kobane og Al-Hasakah, inkludert Tel Abyad og Ras Al-Ayn. Offensiven gjennomføres både med tyrkiske styrker og syriske militsgrupper støttet av Tyrkia.
Norge fordømmer den tyrkiske operasjonen, og har bedt Tyrkia om at den avsluttes umiddelbart. Vi har også oppfordret Tyrkia til å respektere folkeretten, inkludert internasjonal humanitærrett. Dette har blitt kommunisert direkte til tyrkiske myndigheter, bl.a. i et møte med den tyrkiske ambassadøren i Norge 10. oktober. Operasjonen vil kunne føre til betydelig økt ustabilitet, både i Syria og nabolandene, samt sette på spill det vi har oppnådd i kampen mot ISIL. Den vil også forverre den humanitære situasjonen.
Jeg er videre svært bekymret for situasjonen for sivilbefolkningen i området, hvor flere hundre tusen allerede er internt fordrevne. I følge FN er 160 000 mennesker drevet på flukt så langt i løpet av operasjonen.
Det er på nåværende tidspunkt vanskelig å si hvordan operasjonen vil påvirke situasjonen for Al Hol-leiren og de ISIL-tilknyttede fangene som holdes der. Dette er noe vi følger tett. Det er svært bekymringsverdig at rundt 800 ISIL-tilknyttede fanger skal ha rømt fra en interneringsleir i Ain-Issa, om lag 25 mil vest for Al-Hol.
Ettersom situasjonen er uoversiktlig og endrer seg raskt, vil Utenriksdepartementet – som et føre-var tiltak – ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til Tyrkia inntil videre. Vi gjennomgår nå også alle gyldige lisenser for eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia. Bedrifter som har gyldige lisenser med forestående leveranser vil, etter dialog med Utenriksdepartementet, holde tilbake leveransene. Flere europeiske land innfører nå lignende tiltak knyttet til eksport av forsvarsmateriell.
Vi forventer at saken blir diskutert i NATOs råd denne uken. Vi vil der igjen oppfordre Tyrkia til å avslutte operasjonen. På norsk side følger vi nøye med på situasjonen, koordinerer med allierte og likesinnede og benytter enhver anledning til å formidle norske budskap til Tyrkia.