Mona Fagerås (SV): Medfører det med riktighet at Kunnskapsdepartementet har henvendt seg til Universitetet i Tromsø med en sterk anmodning om å ikke starte nye aktiviteter på Nesna, hvorfor gjorde departementet denne henvendelsen og er ikke dette å tolke som en inngripen i universitetenes autonomi?
Begrunnelse
Autonomi bare når det passer seg.
I Klassekampen 22.oktober d.å. kommer det frem at rektor ved UiT, Anne Husebekk, har fått beskjed fra Kunnskapsdepartementet om "å ikke starte nye aktiviteter på Nesna".
Gjentatte ganger har ministeren forklart overfor flere representanter på Stortinget, i Stortingets spørretime, samt til media at studiestedstruktur er opp til styrene å bestemme. At styrene er autonome og at høyere utdannings- og forskningsministeren ikke kan blande seg inn i styrenes avgjørelser.
Men dette gjelder tydeligvis bare for saken om Nord Universitet og Nesna.
Når Kunnskapsdepartementet tydeligvis har grepet inn, da Universitetet i Tromsø viste interesse for Nesna, gjelder åpenbart ikke autonomien lengre. For meg ser dette svært paradoksalt ut.
Ministeren har tidligere avslått anmodningen fra Arbeiderpartiet om å redegjøre for saken. Jeg mener dette er synd. Saken har store konsekvenser for et helt lokalsamfunn i og med at hjørnesteinsbedriften nedlegges, men får også konsekvenser for en hel landsdel som sliter med å få tak i kvalifiserte lærere og sykepleiere. Saken har i tillegg skapt enormt stort engasjement i befolkningen på Helgeland.