Solveig Skaugvoll Foss (SV): EU forbereder for tiden en ny plan for sitt arbeid med økodesigndirektivet, som har sitt motsvar i den norske forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften). Økodesigndirektivet inneholder blant annet bestemmelser om at et produkt må være designet for å vare lenge og for å kunne bli reparert av tredjeparter. I dag angår direktivet blant annet kjøleskap, lyskilder, elektroniske skjermer, oppvaskmaskiner, og vaskemaskiner.
Hvordan følger det norske olje- og energidepartementet arbeidet med videreutvikling av direktivet, og vil departementet jobbe for at mobiltelefoner blir en del av produktgruppen som direktivet angår?
Begrunnelse
Med god hjelp fra unge miljøaktivister som har tatt til gatene for å kreve klimahandling er vi nå i den gunstige situasjonen at mange nordmenn ønsker å leve mer miljøvennlig. Nye tall fra SIFO viser at nordmenn legger mer vekt på forbrukeransvar enn på teknologioptimisme, og at trenden er økende. Samtidig er nordmenn på verdenstoppen når det kommer til elektronisk avfall, og vi bytter ut mobiltelefonen vår hyppig.
Selv om de største utslippskuttene ene og alene er politikernes ansvar å ta, er det også viktig å legge til rette for at enkeltpersoner får muligheten til å ta miljøvennlige valg i sin hverdag.
Noe av det som bidrar til det høye private forbruket vi nordmenn har, er at produktene vi kjøper slett ikke alltid er lagd for å vare, og heller ikke er så enkle å reparere. Ifølge en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Framtiden i Våre Hender har hele 28 % av oss nordmenn forsøkt å levere en mobil eller småelektronikk til reparasjon, og fått beskjed om at det er billigere å kjøpe nytt. En rekke produsenter nekter tredjepartreparatører tilgang på sine reservedeler, og rettssaken mellom Apple og reparatør Henrik Huseby antyder at mobilprodusentene er opptatt av å undertrykke et fritt marked for reparasjon.
I følge European Environmental Bureau (EEB) ville ett år ekstra levetid for mobiler i Europa gitt et CO2-utslippskutt tilsvarende én million fossilbiler. I tillegg fremstilles mobiltelefoner under tvilsomme arbeidsforhold både i produksjonsanlegg og i gruvene som framstiller metallene som inngår i produktet.
Mobiltelefoner ville hatt et mindre negativt avtrykk for folk, miljø og klima dersom de var designet for å vare lenger og for å la seg reparere. Et slikt formål har EUs økodesigndirektiv, men tross i at mobiltelefoner tidligere har vært utredet som produktgruppe, har så langt denne gruppen blitt holdt utenfor direktivet. I forbindelse med utarbeidelsen av EUs arbeidsplan for økodesign for årene 2020-2024, vil Norge kunne løfte problemstillingen.