Solfrid Lerbrekk (SV): Mener statsråden arbeidsgivere har adgang til å kreve at arbeidstakere skal søke om ulønnet permisjon mens de søker om pleiepenger til sitt syke barn, og hvorfor er reglene annerledes for egen sykdom enn fravær på grunn av barns alvorlig sykdom?
Begrunnelse
Etter folketrygdloven er det krav for å motta pleiepenger og opplæringspenger er at man taper arbeidsinntekt.
Organisasjonen Løvemammene forteller at de erfarer at stadig flere foreldre opplever at de blir bedt om å søke ulønnet permisjon da de melder om fravær i forbindelse med alvorlig syke barn. Flere arbeidsgivere stiller krav om at foreldre fremmer søknad om ulønnet permisjon før arbeidsgiver sender inntektsopplysninger til NAV.
Ulønnet permisjon gir ikke rett til pleiepenger/opplæringspenger. Foreldre som fra før er i svært sårbare situasjoner blir svært engstelige for å få avslag på søknaden om pleiepenger/ opplæringspenger når de har blitt presset til å søke ulønnet permisjon.
I arbeidsmiljølovens paragraf 12-9, 5 ledd står det:
«Arbeidstaker har uansett rett til permisjon når det ytes omsorgspenger, pleiepenger eller opplæringspenger fra folketrygden.»
Det kan synes som om arbeidsgiver tolker dette til at det skal søkes ulønnet permisjon. Noe som i verste fall kan føre til avslag.
Etter noen uker i ulønnet permisjon er det også slik at arbeidstaker mister en del grunnleggende rettigheter som arbeidstaker, noe som kan gi svært alvorlige konsekvenser for den enkelte. I tillegg er det slik at man under ulønnet permisjon risikerer å miste selve sykepenger-/pleiepengerettigheten. Dette vil kunne ha enorme økonomiske konsekvenser for familier i svært vanskelige situasjoner med alvorlig syke barn.