Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:200 (2019-2020)
Innlevert: 31.10.2019
Sendt: 01.11.2019
Besvart: 06.11.2019 av statsminister Erna Solberg

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Har henholdsvis NAV og Arbeids- og sosialdepartementet brukt for lang tid på å ta nødvendige grep i denne saken, og hva er statsministerens syn på at hun ikke ble orientert om en så alvorlig sak på et tidligere tidspunkt?

Begrunnelse

I et intervju med TV2 29. oktober 2019 opplyser Erna Solberg at hun ble informert om praksisendringen i NAV i juni 2019, men at hun først ti dager før TV2-intervjuet ble orientert om omfanget av NAV-skandalen og "at personer hadde fått dom", fordi det skulle avholdes en pressekonferanse om saken. NAV ble gjort oppmerksom på saken av Trygderetten i juni 2017, departementet ble varslet av NAV i desember 2018, og i slutten av august 2019 gikk etter arbeids- og sosialminister Anniken Hauglies eget utsagn «den store alarmen» i departementet.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Til begrunnelsen for spørsmålet vil jeg presisere at det jeg ble kjent med i juni i år var at NAV endret praksis når det gjaldt muligheten til å ha korte opphold i annet EØS-land samtidig som man mottok enkelte ytelser fra NAV. Informasjonen gjaldt bare korte opphold i annet EØS-land, og ikke de sakene som nå omtales i media hvor mennesker er blitt anmeldt av NAV og dømt til å sone fengselsstraffer.
Det var først 18. oktober at Arbeids- og sosialdepartementet varslet Statsministerens kontor om at regelverket har vært praktisert feil helt siden 2012, og at det gjelder både korte opphold og midlertidige opphold utover det rent kortvarige i annet EØS-land. Vi vet nå at feil fortolkning og praktisering av retten til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land har fått store og alvorlige konsekvenser for mange mennesker.
I redegjørelsen som arbeids- og sosialministeren holdt for Stortinget tirsdag 5. november gikk hun igjennom tidslinjen og redegjorde for det vi vet per nå. Arbeids- og sosialministeren var samtidig tydelig på at det er flere spørsmål vi så langt ikke har klare svar på.
Regjeringen er opptatt av å få alle fakta på bordet i denne saken. Vi vil derfor raskt oppnevne et eksternt utvalg som skal granske saken både for å finne ut hvordan dette kunne skje og for å kartlegge hva vi kan lære for fremtiden.