Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:216 (2019-2020)
Innlevert: 04.11.2019
Sendt: 04.11.2019
Besvart: 11.11.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan jobber regjeringen med å følge opp FN sikkerhetsresolusjon 2396 og arbeidet med registrering og utveksling av passasjerinformasjon og biometriske data for å forebygge mot ekstremisme og terror?

Begrunnelse

Det vises til OSSEs parlamentarikerforsamlings anti-terrorkomité publiserte rapport om hvordan deltakerlandene i OSSE iverksetter sikkerhetsrådsresolusjon 2396 fra 2017 (S/RES/2396(2017)), som slår fast at FNs medlemsland skal iverksette systemer for å samle inn biometriske data og utvikle og dele informasjon fra databaser over kjente og antatte terrorister, inkludert fremmedkrigere. Rapporten peker på tiltak på nasjonalt nivå for å utvikle datasystemer for innsamling av slike biometriske data og passasjerdata (såkalt API (Advance Passenger Information) og PNR (Passenger Name Records)). Rapporten ser også på rammeverk og lovgivning for å effektivt behandle slike data på tvers av nasjonale institusjoner, i tillegg til virkningsfulle rammeverk for å utveksle slik informasjon internasjonalt.
EUs direktiv om utlevering av passasjerdata fra flyselskap (PNR-direktivet) ble vedtatt i 2016. Vi har ennå ikke utviklet et nasjonalt system for innsamling av passasjerdata fra flyselskapene til bruk for kriminalitetsbekjempelse.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Sikkerhetsrådsresolusjonen 2396, vedtatt 21. desember 2017, omfatter en rekke tiltak for blant annet å forebygge, identifisere, og straffeforfølge fremmedkrigere og terrorister. De konkrete beslutningene i resolusjonen er knyttet til internasjonal informasjonsdeling i forbindelse med grensekontroll, i særlig grad Advance passenger information (API) systemet og Passenger name record (PNR) data, i tillegg til terroristdatabaser og systemer for å kunne identifisere terrorister basert på biometriske data.
Det er ikke ett særskilt løp for å følge opp resolusjonen i Norge, men en rekke gjennomførte og pågående prosesser underbygger resolusjonsteksten. Generelt bidrar Norge til å støtte arbeid med passasjerinformasjon, biometriske data m.m. i et kriminalitets- og terrorforebyggende spor.
Videre pågår det et arbeid i Politidirektoratet med å utvikle en automatisk API-løsning innenfor Schengen-forpliktelsene våre. Norge er ikke tilknyttet PNR-direktivet (EU) 2016/681 da det verken er EØS- eller Schengen-relevant, men det er ønskelig for Norge å få en tilknytningsavtale til EUs PNR-direktiv. Politidirektoratet og Tolldirektoratet er derfor gitt i oppdrag å utvikle et nasjonalt PNR-system med sikte på senere tilknytningsavtale med EU.