Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:236 (2019-2020)
Innlevert: 06.11.2019
Sendt: 07.11.2019
Besvart: 13.11.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): SV har stilt Justis- og beredskapsdepartementet spørsmål i forbindelse med statsbudsjettet 2019 og 2020 om hva som er budsjettert til våpen til politiet. Departementet svarer hver gang at dette har de ikke informasjon om.
Hvorfor kan, eller ønsker ikke, justisministeren å gi Stortinget innsyn i politiets våpenkjøp, og hvordan vil justisministeren i framtiden orientere Stortinget om mengden av politiets våpen?

Begrunnelse

Politiets tilgang til våpen handler om hvilken maktbruk som er tillatt at staten benytter mot sine innbyggere. Politiets tilgang og bruk av våpen skal derfor være underlagt effektiv kontroll fra samfunnets side. Dette er understreket i NOU 81: 35, og i NOU 2017: 9 (Om politi og bevæpning). En måte å kontrollere politiets maktmidler er gjennom budsjettkontroll. Derfor er SV, i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet, opptatt av at både regjering og Storting har oversikt og kontroll med politiets innkjøp av våpen. Dette er spesielt viktig nå, fordi Storting og regjering de siste årene har gitt politiet flere utvidede fullmakter til bruk av våpen.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Med bakgrunn i Stortingets budsjettvedtak får Politidirektoratet tildelt bevilgning og fastsatt mål og resultatkrav gjennom det årlige tildelingsbrevet, og det er opp til Politidirektoratet å disponere midlene i tråd med fastsatte mål og resultatkrav. Dette følger av Regelverket for økonomistyring i staten.
Departementet innhenter generelt ikke detaljert informasjon om kjøp av utstyr i politiet, og orienterer derfor ikke Stortinget om politiets anskaffelse av våpen innenfor de rammene som er gitt. La meg imidlertid understreke at alle polititjenestepersoner som er godkjent som innsatspersonell, både i politidistrikt og særorgan, har minst ett personlig tjenestevåpen tilgjengelig. Det innebærer at alle som deltar i vakt og beredskap i norsk politi må gjennomgå fastsatte krav til trening, bestå årlige skyteprøver og er blitt vurdert som skikket til væpnede oppdrag.
En overordnet statistikk for politiets samlede materiellforvaltning og anskaffelser er tilgjengelig i politiets ressursanalyse for 2018. Her fremgår det at politiets materiellutgifter utgjorde 1,93 mrd. kroner i 2018. Av dette gikk 209 mill. kroner til politiutstyr. Politidirektoratet opplyser at våpenkjøp inngår i denne kategorien. Politidirektoratet opplyser videre at det per 8.11.2019 ikke ligger an til å bli store endringer i investeringene til politiutstyr i 2019.
Politidirektoratet opplyser også at det jobbes med en nordisk avtale når det gjelder innkjøp av pistol. Dette er et langsiktig investeringsarbeid som startet i 2019, og som har som mål å gi økonomisk gevinst for alle aktørene.
Politiets anskaffelse, lagring og bruk av våpen er regulert i Våpeninstruks for politiet, som er fastsatt av Justis- og beredskapsdepartementet. Jf. forskriften § 1-5 punkt 1 er det Politidirektoratets ansvar å godkjenne våpen, ammunisjon og utstyr til bruk av politiet innenfor de rammene som er gitt i instruksen. Etter instruksens § 5-1 skal politisjef sørge for at det etableres rutiner som sikrer oversikt over beholdning og lagring av enhetens våpen og ammunisjon.