Lars Haltbrekken (SV): Kommunaldepartementet har flere ganger de siste årene sagt at økte krav til fleksibilitet vil øke byggekostnadene, uten at det er gitt belegg for dette.
Kan statsråden dokumentere påstandene om at mer fleksibilitet øker byggekostnadene og er statsråden villig til å revurdere beregningsgrunnlaget, og iverksette riktig tolkning av TEK 17 med 80 % fleksibilitet?
Begrunnelse
Regjeringen foreslo i fjor å øke krav til energifleksibilitet i dagens forskrift, noe som vil øke markedet for forskjellige fornybare oppvarmingsløsninger i nye bygg.
Tilstrekkelige krav til energifleksible oppvarmingsløsninger er dessuten er forutsetning for at man får utnyttet spillvarmeressurser i byene, noe som henger tett sammen med arbeidet for en sirkulær økonomi.
Utnyttelse av alternativer oppvarmingsløsninger vil også rydde plass i kraftnettet til annen, nødvendig elektrifisering, samtidig er energikostnadene for brukeren blir lavere med vannbårne systemer.
Kommunaldepartementet har flere ganger de siste årene sagt at økte krav til fleksibilitet vil øke byggekostnadene, uten at det er gitt belegg for dette.
Andre deler av bygge- og VVSbransjen har de siste årene tatt regjeringens signaler om teknologiutvikling, og utviklet forenklede og rimeligere oppvarmingsløsninger, med kostnader på linje med elektrisk oppvarming.
Entreprenører melder at byggekostnadene har stått stille de siste 15 årene, mens boligprisene har økt.
Vi vil i den anledning vise til uttalelser fra Veidekke Entreprenør:
"– Eiendomsutviklere og byggherrer ønsker å skape et bilde av at entreprenørene har økt byggekostnadene, og at dette er en av hovedårsakene til at det er dyrt å kjøpe bolig i Norge. Boligprisene har steget mye de siste 15 årene, men vi som entreprenører ser at byggekostnadene i samme periode har vært tilnærmet flate. Det som har skjedd er at utbyggerne har økt sin fortjeneste, siden de betaler omtrent det samme for å bygge som før."
https://www.vvsforum.no/2019/hoye-industrialiseringsambisjoner-byggeprosjektet-pa-ulven/