Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:300 (2019-2020)
Innlevert: 13.11.2019
Sendt: 14.11.2019
Besvart: 22.11.2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Som følge av nedleggingen av NRKs lisenskontor i Mo i Rana vil omkring 100 ansatte miste jobben. Ved opprettelsen av 70 nye stillinger ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, trodde de fleste av de ansatte ved lisenskontoret at de var sikret ny jobb. Det er de ikke. Svært lite er tilrettelagt fra NRK og departementets side for å kvalifisere de 100 ansatte til de nye jobbene.
Hva vil statsråden og NRK foreta seg for å hjelpe, kvalifisere og sikre nye jobber til de 100 ansatte som snart står uten jobb?

Begrunnelse

NRKs lisenskontor i Mo i Rana med ca. 100 ansatte avvikles fra årsskiftet. Som kompensasjon for bortfallet av arbeidsplassene ved lisenskontoret ble Nasjonalbibliotekavdelingen i Rana (NBR) tilført 70 stillinger til å arbeide med digitalisering. Imidlertid ble ikke de ansatte ved lisenskontoret gitt noen fortrinnsrett til disse jobbene. NRK har finansiert et fotokurs de ansatte ved lisenskontoret som ønsket det for bedre å kunne konkurrere om stillingene ved NBR. Kurset er imidlertid ikke tilstrekkelig for å kunne konkurrere om jobbene ved NBR. Situasjonen for statlige ansatte i Rana er nå meget bekymringsfull også som følge av at det i fjor ble besluttet å flytte ledelse ved Statens Innkrevingssentral fra Mo i Rana til Trondheim.
De nye stillingene ved NBR oppfattes imidlertid å være attraktive. Dette dokumenteres i en overveldende søknadsmasse med over 500 søkere til de 40 stillingene som hittil er utlyst. I praksis vil dette kunne bety at ansatte ved NRKs Lisenskontor kan få problem på arbeidsmarkedet i Rana.
De tilsatte ved NRKs lisenskontor opplever situasjonen som svært vanskelig. De ansatte og samfunnet rundt er kritisk til at det er skapt falske forhåpninger om nye arbeidsplasser og de ansatte slo seg til ro med at de fleste var sikret nye jobber. Dagens virkelighet provoserer naturlig nok lokalsamfunnet. Man er også skuffet over at arbeidsgiver ikke har gjort mer for å forberede de ansatte på at de skal tre ut på arbeidsmarkedet. Av de som blir arbeidsledige er det hittil bare to personer som har funnet seg noe annet å gjøre. Det er ikke lagt til rette for faglig omstilling på det personlige plan i denne prosessen. Det er åpenbart at NRK og departementet kunne gjort mer i den foreliggende situasjon med å forberede og hjelpe de som blir arbeidsledig fra årsskiftet. Ikke minst sett i forhold til den situasjon de ansatte vil havne i, hvor det akutte behovet nå er å tilrettelegge for kvalifisering til nye jobber i sektorer der det kreves andre kvalifikasjoner enn mange av de ansatte ved lisenskontoret har.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Både regjeringen og Stortinget er enige i at det er viktig å sikre statlige arbeidsplasser i Mo i Rana når NRKs lisensavdeling legges ned. Etableringen av 70 nye arbeidsplasser ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana er et stort bidrag til dette.
Opprettelsen av de 70 nye stillingene ved Nasjonalbiblioteket utgjør ingen virksomhetsoverdragelse, dette har regjeringen vært tydelige på hele veien. NRK-ansatte har følgelig ikke fortrinnsrett til de nyopprettede stillingene. Jeg har forståelse for at de ansatte ved NRKs lisensavdeling opplever situasjonen som usikker. NRK har gitt jobbgaranti til de ansatte ved lisensavdelingen frem til 31. mars 2020. Utover dette har NRK i samarbeid med Nasjonalbiblioteket tilrettelagt for et kurs som skal gjøre de NRK-ansatte bedre kvalifisert for de nyopprettede stillingene. Det har vært stor interesse for dette kurset blant de NRK-ansatte.
Nasjonalbiblioteket har foreløpig lyst ut rundt 40 stillinger. I løpet av høsten og vinteren skal til sammen 70 stillinger lyses ut og besettes, med forbehold om Stortingets godkjennelse av regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2020. Det er NRKs ansvar å avvikle lisensavdelingen, men Kulturdepartementet har hatt og vil fortsatt ha dialog med NRK om hvordan NRK kan legge best mulig til rette for de ansatte.