Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:331 (2019-2020)
Innlevert: 15.11.2019
Sendt: 18.11.2019
Besvart: 26.11.2019 av helseminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hvordan vil helseministeren sørge for at alle med behov for kjønnsbekreftende behandling får den helsehjelpen de trenger frem til nye faglige retningslinjer og ICD11 blir implementert?

Begrunnelse

Det er snart 10 år siden Stortinget for første gang igangsatte en gjennomgang av helsetilbudet for mennesker med kjønnsinkongruens i Norge. Allerede da ble det avdekket store mangler i tilbudet. Siden den gang har det vært en rekke utredninger, rapporter og forslag til forbedringer. I rapporten «rett til rett kjønn- helse til alle kjønn» (2015) er det tydelig anbefalt at helsehjelpen til denne gruppen skal følge allmenne prinsipper i norsk helsevesen med individuelt tilpasset behandling, brukeren i sentrum og minste effektive dose på laveste effektive omsorgsnivå.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg innkalte nylig Helsedirektoratet, Helse Sør-Øst og de øvrige regionale helseforetakene til et møte om saken. Formålet var å få oppdatert status om progresjonen i arbeidet med å etablere et helhetlig behandlingstilbud i helseregionene og ferdigstille nasjonale faglige anbefalinger for behandling av kjønnsinkongruens.
Helsedirektoratet opplyste i møtet at det tas sikte på sende utkast til retningslinjer på åpen høring innen utgangen av november. Høringen vil pågå i tre måneder. Endelig retningslinje vil da bli publisert i april 2020.
De regionale helseforetakene orienterte om at de er forsinket i arbeidet med å opprette behandlingstilbud. Jeg har derfor gitt foretakene beskjed om å sørge for rask fremdrift, med utgangspunkt i fristene angitt i milepælsplanen for dette arbeidet.
Helse Sør-Øst og de andre RHFene skal i tiden frem mot publisering av den faglige retningslinjen i april etablere behandlingstilbud for gruppen som i dag mangler et offentlig tilbud. De foreslåtte faglige anbefalingene fra Helsedirektoratet skal legges til grunn ved etableringen, sammen med internasjonal fagkunnskap og erfaringer fra andre lands tjenester på området. Når endelig versjon av den norske retningslinjen foreligger kan det være behov for justeringer i tilbudet, avhengig av hvilke endringer som gjøres før publisering av dokumentet.