Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hva er den norske regjeringens posisjon i forbindelse EUs prosess for endring av trygdeforordningen, hvordan stiller Norge seg til de konkrete endringsforslag som ligger på bordet, og har Norge eventuelt egne forslag som spilles inn?
Begrunnelse
Stortingets EU/EØS-nytt 7. november 2019 omtaler prosessen knyttet til endring av EUs trygdeforordning.
Et foreløpig posisjonsnotat (EØS-notat) fra regjeringen, som sist er oppdatert i juni 2017, inneholder ikke vurderinger. I regjeringens arbeidsprogram for samarbeidet med EU i 2019, står det: "Regjeringen vil søke å påvirke beslutningsprosessene i EU når det gjelder endringer i regelverket om trygdekoordinering, slik at det blir mulig å begrense eksport av trygdeytelser gjennom indeksering eller kostnadsjustering."
Forslaget fra Kommisjonen inneholder ikke endringer knyttet til kostnadsjustering av ytelser, som for eksempel barnetrygd. Flere land (Danmark, Østerrike, Tyskland og Irland) har imidlertid arbeidet for å få kostnadsjustering inn som en del av forhandlingene – men ikke lyktes.
En foreløpig avtale mellom Rådet (medlemslandene), Europaparlamentet og Kommisjonen ble inngått 19. mars i år. De var blant annet enige om at:
- Man kan ta med ledighetstrygden til et annet EØS-land i seks måneder. I dag er grensen tre måneder.
- Man må jobbe en måned i et annet EØS-land for å få rett på dagpenger, forutsatt at man har opptjent trygderettigheter i et annet EØS-land. I dag gjelder retten etter én dag.
- Grensearbeidere kan etter å ha jobbet i seks måneder, ta med seg ledighetstrygden til hjemlandet i opp til femten måneder.
Avtalen mellom Rådet, Parlamentet og Kommisjonen ble avvist av Rådet 29. mars. På et møte 22. oktober i år ble Rådet, Parlamentet og Kommisjonen enige om å gjenoppta forhandlingene. Det ble bestemt at man ikke starter forhandlingene fra «scratch», men fortsetter der de stanset i mars i år.
De problemstillinger som reises og konkrete endringsforslag som nå er til diskusjon i EU, er av stor betydning for Norge gjennom EØS-avtalen. Det bes derfor om svar på hva som er Norges posisjon, både overordnet og til de enkelte endringsforslag som nå drøftes i EU, samt om Norge har egne forslag som spilles inn.