Skriftlig spørsmål fra Terje Aasland (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:335 (2019-2020)
Innlevert: 18.11.2019
Sendt: 18.11.2019
Besvart: 25.11.2019 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): I en tid hvor det er et stort behov for omstilling i næringslivet, velger næringsministeren å foreslå reduksjoner i flere av virkemidlene som nettopp skal bidra til nye muligheter for næringslivet. Et eksempel på dette er at næringsministeren i statsbudsjettet foreslår å endre mandatet til Investinor AS slik at man stenger muligheten for at selskapet kan gjøre direkte investeringer. I Adresseavisen 13. november kan vi lese at regjeringspartiene vil stoppe dette forslaget. Dette illustrerer den betydelige usikkerheten regjeringen har i sin tilnærming til næringspolitikken.
Hva vil statsråden gjøre for å gi næringspolitikken større forutsigbarhet, og er han enig i at det er viktig å videreføre Investinor AS sitt mandat for aktive direkteinvesteringer?

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Bevilgningene til næringsrettet forskning og innovasjon har økt betydelig siden 2013 og regjeringen foreslår å videreføre et høyt nivå i statsbudsjettet for 2020.
Regjeringen arbeider aktivt med å videreutvikle virkemidlene og sørge for at de er tilpasset dagens og morgendagens utfordringer. Vi er i ferd med å gjennomføre en fullstendig gjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet. Våre virkemidler er også gjenstand for løpende evaluering og forbedringer.
Representanten spør hva jeg vil gjøre for å gi næringspolitikken større forutsigbarhet. Forutsigbarhet handler ikke bare om å fortsette som før. Som næringsminister vil jeg være forutsigbar på at vi bygger videre på ordninger som virker og endrer der det er behov for det.
I tråd med Stortingets Innst. 8 S (2016–2017) har regjeringen gjennomført en helhetlig gjennomgang og vurdering av Investinors mandat og rolle og kommet tilbake til Stortinget med denne. I Prop. 1 S (2019–2020) Nærings- og fiskeridepartementet, foreslår regjeringen endringer for Investinor fra 2020 i form av:

- et nytt mandat for forvaltning av fonds- og matchinginvesteringer.
- et nytt mandat for forvaltning av de eksisterende engasjementene i pre-såkornfond- og såkornfondordningene, som overføres fra Innovasjon Norge.
- at dagens mandat for aktive direkteinvesteringer lukkes for nyinvesteringer med unntak av midler forbeholdt skog- og trenæringene.

Endringene er i tråd med Kapitaltilgangsutvalgets anbefalinger om endringer for egenkapitalvirkemidlene i Innovasjon Norge og Investinor, jf. NOU 2018: 5. Utvalgets vurdering var at det bør foretas en dreining fra direkte investeringer til fond-i-fond-løsninger. Som en del av en overføring av oppgaver til Investinor anså utvalget at det vil være naturlig at selskapet fremover prioriterer investeringer indirekte gjennom andre forvaltere.
Regjeringen har foreslått å tilføre Investinor friske midler for å kunne ivareta nytt mandat. Med de nye endringene vil regjeringen gjøre Investinor til den sentrale aktøren for å bedre tidligfasemarkedet i Norge. Investinor får et mer fleksibelt mandat hvor de kan matche private investorer og investere gjennom fond, men i tråd med blant andre Kapitaltilgangsutvalgets anbefalinger skal private investorer stå for den aktive eieroppfølgingen. Investinor får da en rolle med å støtte opp om private investorer, spre kompetanse og bidra med nettverk slik at investorene og porteføljebedriftene lykkes.
Kapitaltilgangsutvalget så for seg en overgangsperiode før et opphør av nyinvesteringer innenfor dagens mandat. Jeg har foreslått en raskere overgang. Jeg mener selskapet trenger forutsigbarhet om hva som skal skje med dette mandatet. Det er usikkert i hvor stor grad Investinor har tilgjengelig kapital til nyinvesteringer innenfor dagens rammer, jf. også brev til Næringskomiteen om dette 21. oktober.
Jeg har merket meg at flere på Stortinget har uttalt at de ønsker å se vurderingene av direkteinvesteringsmandatet i sammenheng med den større virkemiddelgjennomgangen, og jeg vil følge opp tilbakemeldinger fra Stortinget i denne saken. Samtidig vil jeg påpeke at de rådene jeg har fått peker på at en innretning med investeringer gjennom fond og matching er en bedre måte å styrke kapitaltilgangen i venturefasen og tidligere faser på, enn dagens mandat.