Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:346 (2019-2020)
Innlevert: 20.11.2019
Sendt: 20.11.2019
Besvart: 27.11.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvor mange barn har vært omfattet av ordningen i 2018, og hvor mange er det som har fått støtte til briller i 2018 med en kostnad utover regjeringens forslag til nye satser?

Begrunnelse

Viser til regjeringens forslag til kutt i ordningen med stønad til barnebriller, samt innføring av faste satser for stønad til barnebriller fra 1. mars 2020. Satsen for ordinære briller settes til 1 200 kroner, satsen for ekstra tilpassede briller settes til 2 400 kroner.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Folketrygden dekker briller etter to stønadsordninger. Den ene ordningen, Hjelpemidler for synshemmede (svaksynte og blinde), gjelder både barn og voksne. Kriteriene for å få støtte til briller eller kontaktlinser under denne ordningen er at man er diagnostisert med afaki, Marfans syndrom (eller lignende tilstander der øyelinsen har løsnet av seg selv), hornhinneanomalier (som keratokonus eller keratoglobus), eller annen alvorlig sykdom/lidelse som påvirker synet slik at man har behov for briller eller kontaktlinser. I vurderingen av hva som er annen alvorlig sykdom/lidelse vil uttalelse fra sakkyndig legges til grunn. Det er ingen begrensning på hvor mye man kan få i støtte per brille eller hvor mange briller man kan få. Det er ikke foreslått endringer i denne ordningen.
Det gis som hovedregel ikke stønad til briller/kontaktlinser etter folketrygdloven kapittel 10 ved vanlige brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet eller ved skjeve hornhinner (astigmatisme). Dette gjelder også nærbriller som skyldes normale aldersforandringer i øyet. Den andre ordningen, Briller til barn/ungdom under 18 år, gir likevel støtte til briller til barn under 18 som trenger briller som et nødvendig ledd i behandling av øyetilstander som skjeling (strabisme), anisometropi (forskjellig optisk brytning i øynene) eller astigmatisme (forskjellig brytning i øyets forskjellige optiske meridianer). For de fleste barna som oppfyller vilkårene vil det være slik at helt vanlige briller dekker behandlingsbehovet, de vil ikke trenge spesielle tilpasninger. Det er på denne ordningen regjeringen foreslår å innføre faste stønadssatser pr. brillepar. Regjeringens forslag innebærer ingen begrensning på hvor mange briller man kan få støtte til. Også i denne ordningen dekkes derfor nye briller når disse blir slitt/ødelagt/mistet eller når synsstyrken endrer seg.
I 2018 mottok Arbeids- og velferdsetaten 56 921 søknader, som gjaldt 40 986 barn og unge, om stønad til briller under ordningen Briller til barn/ungdom under 18 år. 56 108 søknader ble innvilget, 685 ble avslått og 68 søknader bortfalt. Det er anslått at om lag 40 500 barn og unge fikk stønad til briller under ordningen Briller til barn/ungdom under 18 år.
En forutsetning for å kunne svare på hvor mange som har fått støtte til briller i 2018 med en kostnad utover regjeringens forslag til nye satser, er tilgang til individdata for hvor mye den enkelte bruker får dekt av utgifter til briller. Vanligvis registreres utleverte hjelpemidler til Hjelpemiddelsentralenes utlånsregister. Fra dette registeret er det mulig å hente ut individdata for kostnaden pr. utleverte hjelpemiddel. Briller blir derimot ikke utlånt i vanlig forstand og registreres derfor ikke i Hjelpemiddelsentralenes utlånsregister, men i regnskapssystemet der fakturaene registreres.
Det er mulig å innhente informasjon/oversikt over regnskapsførte beløp til bestemte formål. En slik oversikt vil nødvendigvis ikke gi et korrekt bilde fordi hver faktura kan gjelde mer enn utgiftene til en brille, som f.eks. utgifter til linser i tillegg. Vi har derfor ikke tilstrekkelig informasjon for å kunne besvare spørsmålet. Jeg viser imidlertid til Prop. 1 S for 2020, der det framgår at gjennomsnittsprisen for briller det ble gitt refusjon for i 2017 var 3 600 kroner.
Regjeringens forslag til satser på 1 200 og 2 400 kroner til hhv. ordinære og ekstra tilpassede briller ligger innenfor rammen av hva som må anses for å kunne dekke rimelige, hensiktsmessige briller.
Departementet ser at enkelte barn og familier som har mottatt støtte på ordningen Briller til barn/ungdom under 18, fyller vilkårene for briller også etter ordningen Hjelpemidler til synshemmede. Disse flyttes over til ordningen Hjelpemidler til synshemmede, og får dermed dekket utgifter til briller som før.
Det kan imidlertid ikke utelukkes at et fåtall barn med særskilte behov under ordningen Briller til barn/ungdom under 18 år, har nødvendige utgifter til briller som overstiger den foreslåtte satsene. Departementet vil derfor, når de nye reglene trer i kraft 1. mars 2020, sørge for at også disse barna får dekket sine behov for briller.