Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:358 (2019-2020)
Innlevert: 21.11.2019
Sendt: 21.11.2019
Besvart: 29.11.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Hvordan vil forsvarsministeren se til at HV får tilstrekkelig tilgang på kvalifisert befal?

Begrunnelse

Det fremgår av Prop. 1 S (2019-2020) at HVs behov for militært personell er forutsatt dekket i styrkeproduksjonen i forsvarsgrenene. Tilgangen på befal dekker imidlertid ikke HVs behov fullt ut.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 21. november 2019 med spørsmål fra stortings-representant Hårek Elvenes om hvordan forsvarsministeren vil påse at HV får tilstrekkelig tilgang på kvalifisert befal.
Regjeringen adresserte utfordringer og mulige løsninger knyttet til rekruttering av offiserer og befal til Heimevernet i Landmaktsproposisjonen (Prop. 2 S (2017-2018)).
HVs behov og tilgang på kvalifisert befal dekkes opp gjennom tilførsel av kompetent personell fra forsvarsgrenene eller ved at HV utdanner personellet selv. For å dekke behovet fullt ut må Forsvaret utnytte dagens system på en effektiv måte. Dette innebærer blant annet å disponere flere udisponerte befal som ikke lenger er i daglig tjeneste, også personell som er eldre enn 35 år. Videre er det viktig at HV utnytter hele rekrutteringsgrunnlaget, og i større grad enn tidligere rekrutterer fra andre forsvarsgrener enn Hæren.
HV jobber målrettet med å øke antallet disponerte med troppeførerkurs i ledende stillinger på troppsnivået. HV har siden 2017 økt kursvirksomheten betydelig. Som del av kvalitetsreformen har regjeringen styrket HV med økte midler, blant annet til gjennomføring av troppeførerkurs for lagførere og troppssjefer. I 2019 har regjeringen styrket HV med om lag 216 mill. kroner. Om lag 25 mill. kroner vil bli brukt til å styrke den årlige kurs- og treningsaktiviteten for å øke kompetansen hos befal og soldater.
I tråd med prinsippet fra Kompetansemeldingen (Meld. St. 14 (2012–2013)) og ny ordning for militært tilsatte (Prop. 111 LS (2014–2015)), er det i utgangspunktet kompetanse som er styrende for rekrutteringen av befal og offiserer til Forsvaret. Det gjelder også til HV. Forsvaret vil gjøre nødvendige strukturelle justeringer som skal bidra til at kompetanse tilføres HV. Et eksempel er å øke bruken av flytende grader. I stort handler dette om en bedre anvendelse av Forsvarets totale kompetansebeholdning.
Hensikten med ordning for militært tilsatte er blant annet å skape bedre utvikling av, oversikt over og anvendelse av militær kompetanse. Ordningen vil bidra til å dekke HVs kompetansebehov. Samtidig vil ordningen tilføre HV mer erfarent personell på lavere nivå gjennom innføringen av spesialistkorpset. Den nye vernepliktsmodellen, med blant annet 16 måneders førstegangstjeneste i Hæren, vil også bidra til at HV får overført mer erfarent personell. Det er viktig at HV benytter kompetansen som soldater med ledererfaring fra førstegangstjenesten og grenaderer eller konstabler besitter.
Rammene for den videre utviklingen av HV, også hva angår rekruttering av befal, ble trukket opp i Landmaktsproposisjonen, jf. Innst. 50 S (2017-2018) til Prop. 2 S (2017-2018). Ytterligere konkretisering av gjennomføringen ivaretas av forsvarssjefen innenfor hans myndighet og fullmakter.