Skriftlig spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:427 (2019-2020)
Innlevert: 29.11.2019
Sendt: 29.11.2019
Besvart: 05.12.2019 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Mener statsråden at konsesjonslovens intensjon er brutt eller oppfylt når budet som vinner gjennom på Staur er så høyt over takst, mens andre bud som er beregnet ut fra eiendommens reelle landbruksmessige verdi, dermed blir uten mulighet til å vinne fram?

Begrunnelse

Staur gård har en svært flott beliggenhet helt nede ved Mjøsa i Stange kommune. Stedet har en lang og stolt historie. Der er noe av den eldste og beste kulturjorda i landet med historie helt tilbake til vikingetida. Gården var kirkegods under Hamarbispen fra 1577, og krongods fra 1600 til 1660. Den ble så solgt til Statens Kornforretning, og senere overtatt av Landbruks- og matdepartementet i 2001.
Det har vært regjeringsforhandlinger på Staur fra 1960 til 1980-tallet.
Solberg-regjeringen har derimot besluttet å selge eiendommen.
Forskjellen på taksten og det høyeste budet er svært stor. Taksten er 44 millioner kroner. Mens det høyeste budet ligger på 61 millioner kroner. Det er mer enn 33 % høyere enn taksten som beregnet ut fra avkastningen som landbrukseiendommen kan gi.
Med et så stort avvik mellom landbruksfaglig takst og det høyeste budet, kan det bety at andre personer som har gitt bud ut fra hva som er mulig å leve av som aktive brukere på landbrukseiendommen, i realiteten blir utestengt. Dersom det blir resultatet, kan konsesjonslovens intensjon bli brutt.
Konsesjonsloven har til formål å regulere og kontrollere omsetningen av fast eiendom for å oppnå et effektivt vern om landbrukets produksjonsarealer og slike eier- og bruksforhold som er mest gagnlige for samfunnet. Et sentralt mål er dermed å tilgodese framtidige generasjoner og den aktive landbruksnæringen. I dette tilfellet vil det derfor være særlig viktig å forhindre prisøkninger som bryter med samfunnets mål for matproduksjon med aktiv og langsiktig forvaltning av jordressursene i Norge.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Representanten viser i sin begrunnelse bl.a. til at spørsmålet må ses i lys av reglene i konsesjonsloven om priskontroll ved erverv av landbrukseiendom, og at det i dette tilfellet er viktig å hindre prisøkninger som bryter med samfunnets mål om aktiv og langsiktig forvaltning av jordressursene i Norge.
Konsesjonslovens regler innebærer at det skal skje en etterfølgende kontroll av om erverv av konsesjonspliktig fast eiendom vil ivareta viktige samfunnsmessige hensyn og interesser. Den etterfølgende kontrollen gjelder også hvor staten er selger, slik som tilfellet er ved salg av Staur gård.
Reglene om priskontroll i konsesjonsloven gjelder landbrukseiendom som skal nyttes til landbruksformål. Reglene innebærer at det skal foretas en vurdering av om den avtalte prisen tilgodeser en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. I tillegg til landbruksdrift har Staur gård bl.a. vært drevet som kommersiell og forretningsmessig gjestegårdsvirksomhet med konferanser, møter, selskaper og overnatting. Det er kjøperen som må ta stilling til hvordan eiendommen skal brukes i framtida, og kjøperen må gi opplysninger om dette i søknaden om konsesjon.
Kommunen har etter gjeldende regler avgjørelsesmyndighet ved søknad om konsesjon. Kommunen skal i den forbindelse ta stilling til om ervervet forutsetter priskontroll. Hvis kommunen mener at ervervet krever priskontroll, skal kommunen ta stilling til om prisen er innenfor rammene for priskontroll som går fram av rundskriv M-3/2002 Priser på landbrukseiendom ved konsesjon og rundskriv M-3/2017 Konsesjon, priskontroll og boplikt. Kommunen kan gi konsesjon selv om prisen overstiger rammene i rundskrivene hvis en slik løsning etter en konkret vurdering kan gi "slike eier- og bruksforhold som er mest gagnlige for samfunnet", jf. konsesjonsloven § 1. I så fall må kommunen ta stilling til om tillatelsen vil få betydning for prisnivået på andre landbrukseiendommer.