Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:498 (2019-2020)
Innlevert: 06.12.2019
Sendt: 09.12.2019
Besvart: 13.12.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): I arbeidet med kommunereformen har regjeringen lagt til grunn at samiske språkbrukere ikke skal komme dårligere ut som følge av endringer i kommuneinndelingene, og hvordan vil statsråden med det utgangspunktet ivareta de samiske språkbrukerne i nye Narvik kommune?

Begrunnelse

I Prop. 96 S (2016–2017) Endringer i kommunestrukturen fremgår det at:

«Regjeringen er opptatt av å ta vare på samisk språk, og har i arbeidet med kommunereformen lagt til grunn at samiske språkbrukere ikke skal komme dårligere ut som følge av endringer i kommuneinndelingene.»

Rettighetene for innbyggerne i Tysfjord kommune etter at kommunen opphører ved årsskiftet fremstår imidlertid som uavklart. Vestsiden av kommunen blir innlemmet i nye Hamarøy kommune, som blir del av forvaltningsområdet for samiske språk fra 1. januar 2020. Østsiden blir del av nye Narvik kommune, som ikke blir del av forvaltningsområdet for samiske språk fra 1. januar 2020.
I media vises det til at det har vært møter mellom fellesnemnda i nye Narvik og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, uten at det verken er på plass en permanent eller midlertid løsning for samisk språk i nye Narvik.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Sameloven gir regler om bruk av samisk språk overfor forvaltningen i kommuner som er med i forvaltningsområdet for samisk språk. Innbyggere i disse kommunene som henvender seg på samisk til forvaltningen, har blant annet rett til å få svar på samisk. Tysfjord kommune er med i forvaltningsområdet for samisk språk. Når kommunen deles, vil lulesamiske språkbrukere i den delen som inngår i nye Hamarøy kommune, fortsatt ha de samme språkrettighetene. Dette fordi nye Hamarøy kommune blir samisk språkforvaltningskommune. Nye Narvik kommune vil ikke inngå i det samiske språkforvaltningsområdet. Lulesamiske språkbrukere fra Tysfjord som innlemmes i nye Narvik kommune, vil derfor ikke ha de samme språkrettighetene som tidligere.
Innlemmelse i det samiske forvaltningsområdet bygger på kommunens frivillighet. Det er kommunene selv som tar initiativ og søker om innlemmelse, dersom flertallet i kommunestyret ønsker dette.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i samarbeid med Sametinget hatt dialog med nye Narvik kommune for å synliggjøre ulike måter å ivareta hensynet til de lulesamiske språkbrukerne i den nordøstlige delen av Tysfjord på.
Departementet kan ikke bestemme hvordan nye Narvik kommune skal utforme tjenestetilbudet til de samiske språkbrukerne. Det er kommunen selv som kjenner lokale forhold, og som må avgjøre hvordan samiske språkbrukere skal ivaretas.
Selv om nye Narvik kommune ikke har søkt om innlemmelse i språkforvaltningsområdet, ønsker kommunen å tilby innbyggerne som blir med fra gamle Tysfjord, tilnærmet like gode tjenester til samisk språk og kultur som i Tysfjord kommune. Kommunen har sendt en søknad til departementet om midler til dette. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har innvilget Narvik kommune et tilskudd på 2,5 millioner kroner til dette arbeidet i 2020.