Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:512 (2019-2020)
Innlevert: 09.12.2019
Sendt: 09.12.2019
Besvart: 17.12.2019 av helseminister Bent Høie

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): I Norge har vi god oversikt over hvor mange svangerskap det er, og hvordan disse fordeler seg utover året. Det burde tilsi at det er mulig å sikre tilstrekkelig kapasitet i svangerskapsoppfølgingen. Likevel er det eksempler på gravide som får tilbud om ordinær ultralyd etter uke 20.
Hva kan være årsaken til dette, og hvordan sikrer helseministeren at svangerskapsoppfølgingen på landets sykehus har god nok kapasitet?

Begrunnelse

I Norge tilbys ultralyd til gravide rundt uke 18 som en del av den standardiserte svangerskapsoppfølgingen. På ultralyden undersøkes fosterets alder og termin, antall fostre, morkakens plassering, og fosterets utvikling og anatomi. Som debatten om senabort og abortlovens paragraf 2 C viste oss, kan en på denne ultralyden også få beskjed om fosteret er alvorlig sykt eller ikke er forenlig med liv. Det finnes eksempler på gravide som har fått tilbud om ultralyd først i mellom uke 21 og 22. Dette er svært sent om en der skulle oppdage noe alvorlig ved fosteret. I tillegg blir gravide i innkallingen bedt om å gi beskjed om en venter tvillinger. Noe som ikke kan oppdages uten å ha vært på ultralyd. Spørsmålet er da om helsevesenet tar utgangspunkt i at folk benytter seg av private tilbud om tidlig ultralyd og om det er kostnadsbesparelser som er skyld i sen gjennomføring av ordinær ultralyd.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ultralydundersøkelsen av gravide omkring svangerskapets uke 18 er en viktig del av svangerskapsomsorgen. Formålet med undersøkelsen er særlig å fastsette en mest mulig sikker termindato, vurdere morkakens plassering i livmoren, måle fosterets hode- og magediameter og påvise flerlingesvangerskap. Som representanten Kaski er inne på i sin begrunnelse, kan ultralydundersøkelsen også påvise utviklingsavvik hos fosteret.
Alle gravide i Norge får tilbud om undersøkelsen, og ifølge faglige retningslinjer bør den gjennomføres før uke 20.
For å besvare representantens spørsmål om kapasitet ved landets sykehus, har departementet bedt om informasjon fra de fire regionale helseforetakene.
De regionale helseforetakene opplyser at det vanligvis ikke er kapasitetsproblemer som er årsak til at undersøkelser unntaksvis blir gjennomført etter uke 20. De vanlige grunnene som oppgis er usikkerhet om siste menstruasjon og derfor også om svangerskapets lengde, eller at kvinnen oppdager svangerskapet sent og at henvisning derfor kommer sent til sykehuset. Det finnes også tilfeller der kvinnen på grunn av sykdom eller andre årsaker har bedt om utsettelse av opprinnelig time.
Det er ifølge informasjonen fra de fire regionale helseforetakene kun Akershus universitetssykehus HF som forteller om perioder med kapasitetsproblemer for ultralydundersøkelsen. Helse Sør-Øst RHF opplyser at de vil be Akershus universitetssykehus levere en statusrapport med årsaksanalyser og en beskrivelse av tiltak, slik at ordinær ultralydscreening kan tilbys innen uke 20.
Det er ifølge informasjonen fra de regionale helseforetakene ingen sykehus som baserer seg på at den gravide benytter seg av privat ultralydundersøkelse. Det er likevel kjent at en del gravide får utført tidlig ultralyd utenfor den offentlige helsetjenesten. Det er også noen gravide som har vært til tidlig ultralyd på sykehuset, og enkelte fastleger benytter ultralyd i svangerskapskontrollene. Noen gravide med tvillinger er derfor kjent med dette før ultralyd i uke 18. Tvillingsvangerskap medfører økt risiko, spesielt hvis fostrene har felles morkake. Disse svangerskapene skal ha spesiell oppfølging. Informasjon til sykehuset om tvillingsvangerskap kan derfor være viktig, selv om det etter hva departementet får opplyst, ikke er vanlig å stille spørsmål om dette i innkallingen til ultralydundersøkelsen.