Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:516 (2019-2020)
Innlevert: 09.12.2019
Sendt: 10.12.2019
Besvart: 17.12.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Prestestien borettslag i Bergen omfatter 655 leiligheter, og har erstattet sitt ut daterte fjernvarmeanlegg med et bergvarmeanlegg. De har redusert utslipp med 578 817 m3 naturgass. De ble anbefalt å søke Enova sitt fjernvarmeprogrammet på grunn av prosjektets størrelse. I senere telefonmøte med Enova ble det sagt at de ikke ville støtte prosjektet fordi det ikke var rett løsning og ville belaste nettet.
Kan Enova nekte et borettslag å søke midler, og gjelder ikke prinsippet om likebehandling i saksbehandling?

Begrunnelse

Prestestien borettslag sitt fjernvarmeanlegg var nær ved å kollapse. Borettslaget valgte å investere i et nytt bergvarmeanlegg med elektrisitet som spissvarme i spesielt kalde perioder. I 2017 brente Borettslaget 578 817 m3 naturgass. Det er nå erstattet med ren fornybar energi. Væske til varmepumpe bruker strøm for å produsere energi, og gir en besparelsen på mellom 65 % til 80 % i forhold til ren elektrisk oppvarming.
Borettslaget tok kontakt med Thunestvedt AS som har installert tilsvarende løsninger i mange borettslag og har god erfaringer med Enova.
Det viste seg at søknaden ikke var kompatibel med Enovas programmer for energisentraler på grunn av installasjonens størrelse. Borettslaget ble oppfordret til å søke på Enovas Fjernvarmeprogram. I telefonmøte med Enova, kom det frem at Enova hadde kontaktet BKK om Thunestvedt sitt tilbud. Det til tross for at de var en av konkurrentene. Det kom videre frem at Enova ikke kom til å støtte søknaden. De mente det ikke var rett løsning for borettslaget siden det ville bli en belastning for nettet. Men de kunne gi inntil 8 millioner kr. til utbedring av det gamle fjernvarmeanlegget basert på naturgass.
På nettet står det at Enova arbeider for Norges omstilling til lavtslippsamfunnet og gir gode råd om energi.
Det er underlig at små og store borettslag blir forskjellsbehandlet på denne måten. Når målet er å redusere utslipp så bør offentlige støtteordninger ha fleksibilitet til å støtte store borettslag på samme måte som mindre prosjekter. Dersom størrelsen tilsier utfordringer for strømnettet bør slik dialog skje i en åpen transparent prosess. Det bør være mulig å søke og gis klageadgang. Det gir rettsikkerheten og bedre mulighet til å forbedre rammebetingelsene. Ingen er tjent med lukkede ikke dokumenterbare beslutningsprosesser.
Det er spesielt at offentlig forvaltning gir konkurrenter innsyn i andre tilbyders søknader, slik Enova har gjort med BKK.
Prestestien borettslag var i en prekær situasjon med et gammelt anlegg som var nær ved å kollapse. Styret ønsket en fornybar løsning og ikke reparasjon av et naturgass anlegg. Prestestien borettslag mener de har rett til å velge den løsningen som de mener er best. Det finnes ikke fjernvarmeanlegg i denne delen av Bergen.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Klima- og miljødepartementets styring av Enova skjer på et overordnet nivå, hovedsakelig gjennom fireårige avtaler. Formålet til Enova er å bidra til reduserte klimagassutslipp og styrket forsyningssikkerhet for energi, samt teknologiutvikling som på lengre sikt også bidrar til redusert klimagassutslipp. Innenfor rammene av avtalen er det opp til Enova å prioritere mellom områder, utforme programmer og tildele støtte til enkeltprosjekter slik at målene nås mest mulig effektivt. Potensielle søkere må forholde seg til programkriteriene på Enovas nettsider.
Enova opplyser om at de har hatt omfattende kontakt med både borettslaget og leverandøren i denne saken, uten at det er registrert noen formell søknad. Slik det påpekes av stortingsrepresentanten er det i dette tilfelle snakk om å bytte ut et gassfyrt varmeanlegg i et borettslag med energibrønner og væske-vann varmepumpe. Det har slik Enova oppfatter det ikke vært snakk om å knytte borettslagets varmesentral til fjernvarmenettet, som i Bergen eies og driftes av BKK.
Enova skal fremme styrket forsyningssikkerhet gjennom fleksibel og effektiv effekt- og energibruk, noe som blant annet innebærer å redusere belastningen på kraftnettet. Fjernvarme er en god løsning i så måte. Dersom dette ikke er relevant kan bedrifter og borettslag gjennom varmesentralprogrammet til Enova få støtte på inntil 1 million kroner til varmesentraler basert på flis, pellets, solfanger eller væske-vann varmepumpe. Varmesentraler hvor spisslasten dekkes av elektrisitet bidrar ikke til å avlaste kraftnettet ettersom varmebehovet er størst i de kaldeste timene, når også belastningen på nettet er størst.