Skriftlig spørsmål fra Zaineb Al-Samarai (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:531 (2019-2020)
Innlevert: 12.12.2019
Sendt: 12.12.2019
Besvart: 18.12.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Zaineb Al-Samarai (A)

Spørsmål

Zaineb Al-Samarai (A): Oslo kommune har et kommunalt ansvar for innbyggere og bydeler i Oslo. Kommunen har kommunale virkemidler.
Hvilke statlige virkemidler finnes tilgjengelig for flerkulturelle bydeler som opplever uro, og hvordan skal bydeler få tilgang på de statlige virkemidlene for å dempe uroen?

Begrunnelse

By- og levekårsutvalget ble nedsatt av Regjeringen Solberg 26. oktober 2018. I mandatet for utvalget heter det at «Opphopning av levekårsutfordringer i områder i og rundt de store byene er en utfordring i en rekke land i Europa. Personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i disse områdene. Også i Norge ser vi tendenser til en slik utvikling, selv om bildet ikke er entydig.»
I NOU 2017:2 Integrasjon og tillit påpekes det at det er behov for at det norske samfunnet lykkes med integrering av innvandrere og flyktninger fra land utenfor Europa. Kun ved å lykkes på dette feltet, vil det norske samfunnet kunne ivareta samhørighet, tillit og den norske samfunnsmodellens legitimitet. I bydelene Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand har over 50% av innbyggerne en landbakgrunn utenom Norge. I fire bydeler i Oslo er altså den etnisk norske befolkningen i mindretall.
I disse fire bydelene har det gjennom flere år vært oppslag om bråk på skoler, lite respekt for politi og myndighetspersoner, og en hverdag som for mange ungdommer er preget av trusler og vold. Den siste tiden er dette blant annet dokumentert i NRKs nyhetsoppslag 2. desember 2019 om Loftsrud skole i bydel Søndre Nordstrand, samt i en kronikk i Ytring på NRK fra lærere ved Loftsrud skole den 11.desember 2019.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland:

Svaret med tabell i pdf-format