Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener statsråden det er riktig at et lokalsamfunn skal sitte igjen med større utgifter enn inntekter fra vindkraftutbygging, mener statsråden det er grunn til å se på regelverket knyttet til fordeling av kostnader for ny og/eller forsterket nettinfrastruktur i forbindelse med utbygging av vindkraft, og hvilke initiativer vil statsråden i så fall ta?
Begrunnelse
I 2020 skal Guleslettene vindpark i Sogn og Fjordane stå ferdig, med 47 vindturbiner. I en TV2-reportasje 15. desember vises til at for å håndtere strømmen som skal produseres må det lokale energiselskapet bygge ut nettet og sette opp nye kraftmaster i terrenget, rundt 20 meter fra der de gamle står. Dagens strømnett må vrakes.
Til TV2 15. desember sier, Asgeir Aase, direktør i nettselskapet til Sogn og Fjordane Energi (SFE): "Jeg er kjempefrustrert over å måtte sanere et godt nett og å bygge ut et nytt som vi ikke trenger." I følge direktøren får energiselskapet får alle utgiftene men ingen av inntektene - og regningen havner hos strømkundene. Aase sier videre at "Et regelverk sier at den som utløser nettet slipper å betale, så vindparken slipper gratis. Kundene får den regningen. Det ser vi som en alvorlig feil i systemet. Det burde vært gjort noe med, sier direktøren."
Nettleien blir mellom 300 og 400 kroner dyrere hvert år på grunn av det nye strømnettet rundt Guleslettene vindpark, viser beregninger TV 2 har fått tilgang til fra SFE. For innbyggerne kan det utgjøre totalt rundt 3,5 millioner kroner i økte utgifter hvert år. Dette må betales årlig i minst 30 år, viser beregningene til SFE. Til sammenligning vil kommunen årlig få utbetalt rundt to millioner i eiendomsskatt fra vindparken.