Hans Andreas Limi (FrP): Hva gjør Utenriksministeren for å sikre at midler over UDs budsjett tildeles på en upartisk måte og uten påvirkning fra personlige vennskapsforhold, og vil hun vurdere om det er hensiktsmessig å stille krav til åpenhet om øvrige bidragsytere til prosjekter og virksomheter som Norge bidrar økonomisk til?
Begrunnelse
Dagens Næringsliv publiserte 12. desember en artikkel som forteller at ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen erklærte seg habil da tenketanken som vennen Terje Rød-Larsen leder ble tildelt 36 millioner kroner over UDs budsjett, selv om UD selv påpekte at Pedersen kunne være inhabil. Tildelingene til Rød-Larsens tenketank startet under den rød-grønne regjeringen, og vurderingen av habilitet ble også gjort da. DN skriver videre at Pedersen «var i posisjon til å avgjøre Norges økonomiske støtte for en ny periode» til Rød-Larsens tenketank. DN tegner dermed et bilde av at norske toppdiplomaters personlige forbindelser er utslagsgivende for at prosjekter tildeles penger over UDs budsjett. Dette forsterker et inntrykk mange har av at betydelige deler av norsk utenriksforvaltning og diplomati styres av en liten, innvidd krets som sørger for hverandre. Norge er et lite land med en offentlighet hvor mange kjenner hverandre. Da forplikter det å være særlig varsom når profesjonelle og private koblinger krysser, og man kan følgelig stille seg spørsmål om hvorvidt tilstrekkelig varsomhet ble benyttet i dette tilfellet.
Det er også kjent at Jeffrey Epsteins stiftelse donerte penger til Rød-Larsens tenketank. DN rapporterer i en artikkel fra 10. desember at UD var misfornøyd med manglende åpenhet om finansene i tenketanken. Det fremgår også at departementet generelt ikke stiller krav om donorliste til mottakere at denne typen tilskudd.