Kirsti Leirtrø (A): Den viktigste ressursen for forsvarsevnen vår er de ansattes kompetanse. Ørland ble valgt som vertskommune for våre kampfly F-35. Ørland kommune har tatt ansvar ved å drifte Ørland Lufthavn med statsstøtte.
Hva vil det bety for Forsvaret om Ørland Lufthavn blir lagt ned?
Begrunnelse
Ørland kommune er vertskommune for våre kampfly. Det investeres nesten 10 mrd. kr i forsvarsinfrastruktur, og det kjøpes inn nye kampfly for flere titalls milliarder. Transport- og kommunikasjonskomiteen var på besøk på Ørlandet for å høre hvilke utfordringer de har. Vi ser en høyteknologisk endring av forsvaret vårt. Dette krever høyt kompetente ansatte og god sivil infrastruktur. Flytilbudet ved Ørland Lufthavn dekker en region på 26 000 innbyggere og sparer reisende for tre timers reisevei hver vei. Antallet reisende har økt fra 5 000 i 2014 til 22 000 i 2019. Forsvaret stiller med flystripe, tårntjeneste og andre fasiliteter. Lufthavnen er altså i utgangspunktet veldig billig å drifte.
Løftene ved plassering av F-35 ved Ørland var at flyrutetilbudet skulle inn i FOT-nettet. Det ble ikke gjort i 2014 av regjeringen, heller ikke i 2019. I tillegg reduserte regjeringen tilskuddet fra 3 mill. kr til 2 mill. kr i en femårig avtale. Ørland kommune har til nå tatt merkostnadene, som er på 3 mill. kr. Det er lite i et samferdselsbudsjett, men betydelig for en kommune. I tillegg har de tatt en merkostnad på kr. 13 mill. for å flytte Ørland Lufthavn pga. endringer i sikkerheten rundt basen.