Karin Andersen (SV): Er justisministeren enig med stortingsrepresentant Jon Helgheim i at vilkåret om underholdskrav i familiegjenforeningsaker må lempes til slik at i de sakene hvor intensjonen om at familien kan forsørge seg selv er nådd, så skal familiene få bo sammen i Norge, og vil justisministeren foreta nødvendig endringer i regelverket for å lempe på dette slik at familien som nevnt nedenfor fortsatt kan bo sammen?
Begrunnelse
En familie blir nå splittet 23. desember fordi kravet til tidligere inntekt som kreves i familiegjenforeningssaker ikke er oppfylt. Den norske kvinnen hadde et utvekslingsår i Togo gjennom studier ved Science Po i Paris, og forelsket seg i en mann fra Togo og de giftet seg i 2016. De har et barn sammen. De har bodd i Afrika i mange år, han som journalist og hun har jobbet med bistandsutvikling. De ønsket å flytte til Norge da hun fikk jobb ved Norec i 2019. Grunnen til avslaget er at lønna i den afrikanske jobben i 2018 ikke oppfyller kravet til tidligere inntekt (36 000 kr under kravet). God lønn etter afrikanske forhold, men ikke nok til å oppfylle kravet. Nåværende inntekt oppfyller inntektskravet med mer enn god margin, men pga. 2018-inntekten har de fått avslag på familiegjenforening. Som stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim påpekte til TV2 7. desember i saken om 12-åringen som ble krevet inntekt fra av UDI om mammaen skulle få bo i landet, er intensjonen om at familien kan forsørge seg selv også i denne saken oppfylt. Nåværende inntektskrav er oppfylt. Jon Engen-Helgheim påpekte i saken med 12-åringen at:
«Det er veldig viktig å følge loven. Den har en intensjon om at ikke innvandrere skal bli en byrde for samfunnet, så det må man følge nøye, men her er intensjonen oppnådd i og med at familien kan forsørge seg selv, og da mener jeg man må få lempet til reglene så familien får bli.»
Riktignok gjaldt dette en gutt som var EØS-borger, men intensjonen bak underholdskravet er det samme. Tilsvarende bør også gjelde for denne saken.