Arne Nævra (SV): Statsråden sa til Aftenposten i oktober i fjor at innsatsen de siste ti årene viser at det er mulig å redde kritisk truede arter. Da sa statsråden også at "det jobbes med en kraftig økning av arter med egne handlingsplaner". Det var på det tidspunktet 13 norske arter som hadde handlingsplaner. Tallet er det samme nå, over et år seinere.
Hvor lenge skal det jobbes med denne "kraftige økningen av arter med egne handlingsplaner", og når vil vi få flere arter på lista over prioriterte arter?
Begrunnelse
Nærmest ufattelige 2 355 arter er truet i Norge. Likevel har Miljødirektoratet så langt bare utarbeidet handlingsplaner for 13 av dem. Fem av handlingsplanene i Norge er laget for truede fuglearter, nemlig horndykker, hubro, hortulan, dverggås og åkerrikse. For fugler vil handlingsplaner være særlig effektivt for mange arter. Utfordringene for en spesiell art kan være komplekse, knyttet både til forhold her hjemme, under trekket og der den overvintrer. Det vil være behov for å sammenstille kunnskap og foreslå beskyttende tiltak på en mest mulig treffsikker måte. Handlingsplaner er et godt redskap for dette. De siste årene har interessen for handlingsplaner tilsynelatende dalt, og arbeidet med revisjoner og nye handlingsplaner går tregt. Samtidig er ingen fugler vurdert i regjeringens tiltakspakke «Truet natur», der ulike forvaltningstiltak for truede arter og naturtypes vurderes.
Norske myndigheter har forpliktet seg til å stanse tap av naturmangfold. Det opprinnelige målet var å klare dette innen 2010. Det klarte vi ikke, og vi er ikke i nærheten av å klare neste frist, som er i 2020. Vi må ha en kraftig opptrappingsplan for naturmangfold, slik vi også må få det for å stanse de raske og farlige klimaendringene.
Handlingsplaner med redningstiltak trengs fordi tap av arter er i strid med nasjonale og internasjonale miljømål, representerer konkrete naturtap og utgjør en utarming av økosystemene. I tillegg har naturen vår stor egenverdi, og vi har ingen rett til å ødelegge bestander og i verste fall utrydde dem. Vi vet at handlingsplaner med de riktige virkemidlene virker. En internasjonal handlingsplan for den kritisk truede dverggåsa gir derfor nytt håp for artens overlevelse hos oss.