Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:663 (2019-2020)
Innlevert: 09.01.2020
Sendt: 09.01.2020
Rette vedkommende: Barne- og familieministeren
Besvart: 20.01.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Nav krever at en mor som har bodd i Norge i 19 år, er gift med en norsk mann og har 4 norske barn, må betale tilbake både barnetrygd, fødselspenger og kontantstøtte fordi hun nå er utvist. Dette virker totalt urimelig og en praksis jeg ikke har hørt om før.
Mener statsråden dette er korrekt lovanvendelse og er det ufravikelig praksis i disse saken og hvor mange saker er i så fall håndtert på denne måten?

Begrunnelse

Det er også grunn til å understreke at dersom regjeringen hadde fulgt opp Stortingets pålegg om å etablere også andre reaksjonsformer enn utvisning i slike saker der barn rammes, hadde saken kunnet bli løst på annen måte.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Spørsmålet er oversendt meg som ansvarlig for de aktuelle ordningene.
Jeg vil først understreke at jeg ikke har anledning til å gå inn i eller ta stilling til enkeltsaker. Vedtak fattet av NAV kan påklages. Dersom klagen ikke fører fram, kan saken ankes til Trygderetten. Jeg vil nedenfor gi en kort, generell omtale av reglene.
Rett til barnetrygd og kontantstøtte skal vurderes på bakgrunn av søkerens situasjon. Foreldrepenger gis til personer som har opptjent rett på bakgrunn av arbeid og i tillegg er medlem av folketrygden. Ytelsen er en individuelt opptjent rettighet. En ytelse vurderes som feilutbetalt hvis det i ettertid viser seg at vilkårene likevel ikke har vært oppfylt.
En feilutbetalt ytelse skal vurderes tilbakekrevd. I vurderingen av om et feilutbetalt beløp skal kreves tilbake eller ikke, legges det blant annet vekt på om stønadsmottakeren uaktsomt har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger, jf. folketrygdloven § 22-15, barnetrygdloven § 13 og kontantstøtteloven § 11. Før det fattes vedtak, tas det høyde for den generelle foreldelsesfristen på tre år.
Det er ingen særregler for tilbakekreving av feilutbetalte ytelser når en person utvises fra Norge. Slike saker behandles i samsvar med ordinære regler på hvert enkelt stønadsområde.
Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at NAV ikke har statistikk som viser hvor mange feilutbetalingssaker som gjelder utviste personer. Når en person blir utvist fra Norge, mottar NAV melding om utvandring via folkeregisteret. NAV følger så saken opp i henhold til gjeldende rutiner.
Jeg ønsker avslutningsvis å understreke at jeg i tilfeller som dette, mener det er ekstra viktig at saksbehandlingen for å avklare familiens situasjon, skjer raskt og på en så god måte som mulig. Saker som omhandler barn berører alltid.