Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til samfunnssikkerhetsministeren

Dokument nr. 15:714 (2019-2020)
Innlevert: 16.01.2020
Sendt: 16.01.2020
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 28.01.2020 av olje- og energiminister Sylvi Listhaug

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Hva vil samfunnsikkerhetsministeren gjøre med situasjonen hvor fylkeskommuner, kommuner og lokalsamfunn mangler millioner av kroner for å etterkomme kravene som settes blant annet gjennom TEK 17 til flom- og rassikring, for å unngå at dette legger hindringer for tiltak som vil forbedre brann- og samfunnssikkerhet og sikre at HMS krav oppfylles?

Begrunnelse

Oppdal kommune behøver ny brannstasjon for å oppfylle nødvendige HMS krav. For å oppfylle påleggene fra Arbeidstilsynet må det bygges ny brannstasjon.
I Forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen, framgår det at ”kravene til innsatstid er bestemmende for lokaliseringen av brannstasjoner. Ved planlegging av nye eller ombygging av gamle objekter som nevnt ovenfor, må kommunen ta hensyn til brannvesenets innsatstid.” Brannvaktordningen for Oppdal er etablert i tråd med nevnte forskrift og veiledning. Det er satt et absolutt krav til en maksimal utrykningstid til Oppdal Helsesenter på 10 minutter. Ettersom Oppdal ikke har kasernert personell fra brannstasjonen, men må inkludere den tid det tar fra brannmannskap får alarm hjemme i sin bopel til de fysisk er på brannstasjonen, er alternativene for lokalisering av ny brannstasjon begrenset. Flere alternative plasseringer av en ny brannstasjon er vurdert. Etter å ha gjennomført målinger på tidsforbruk til disse lokasjonene og videre opp til Oppdal Helsesenter er disse alternativene funnet uaktuelle.
I forbindelse med utarbeiding av reguleringsplan for ny brannstasjon utarbeidet Norconsult en flomvurdering for Oppdal sentrum. Denne viser at store deler av Oppdal sentrum vil være oversvømt ved 200-årsflom og 1 000-årsflom. Flomsonekartet viser at deler av brannstasjonstomta til ny brannstasjon vil være oversvømt ved en 1 000-årsflom. Dette arealet vil bli oppfylt ved etablering av ny brannstasjon. Overordnet flomsikring for Oppdal sentrum er utarbeidet av Norconsult, datert 04.12.2018. Det framgår av rapporten at den klart beste løsningen for å sikre Oppdal sentrum mot flom er å skifte ut den fylkeskommunale brua over Ålma på Ola Setroms veg. Tiltakene har en estimert kostnad på ca. 20 mill. kroner. Dette har eieren av veien Fylkeskommunen i Trøndelag ikke midler til å gjennomføre.
I samordnet uttalelse datert 06.06.2019 fremmet Fylkesmannen og NVE innsigelse til planen. Det vises til sikkerhetskravene i TEK 17, knyttet til flomfare.
Mesteparten av tomta til den nye brannstasjonen ligger høyere enn vannstanden ved 1 000-årsflom med 20 % klimapåslag. Den nordøstre delen vil bli fylt opp til samme nivå. Ny brannstasjon kan dermed plasseres i tråd med sikkerhetskravene i TEK 17. Eksisterende brannstasjon vil til sammenligning bli liggende i overkant av 3 meter under vann. Oppdal kommune vil på denne bakgrunn hevde at etablering av ny brannstasjon med tiltenkt lokasjon vil gi en sikrere løsning enn det som er tilfelle i dag. Oppdal kommune mener dette må tillegges stor vekt. Ved en ekstremsituasjon som en 1 000-årsflom, vil mannskap og utstyr bli flyttet til Oppdal helsesenter før vannstanden har nådd dette nivået. Ny brannstasjon vil videre bli prosjektert med tanke på innkjøp av høydemateriell (stigebil). Dette vil muliggjøre sikker evakuering fra høye bygninger, noe som med tanke på samfunnssikkerhet knyttet til brann vil gi en betydelig gevinst.
NVE mener brannstasjonen ikke kan bygges før brua er erstattet. Saken er oversendt KMD med referat fra meklingsmøte hos fylkesmannen. Mekling har ikke ført fram. Saken er uavklart i Oppdal kommune, der overordna myndigheters ulike krav har gjort kommunen handlingslammet. Frist for å innfri krav fra Arbeidstilsynet er satt til 30.06.2021.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Jeg har forståelse for at mange kommuner står overfor krevende utfordringer med å håndtere flom- og skredrisiko, og finne egnede tomter for nye bygg. Samtidig er det viktig at vi ikke oppfører nye bygg i fareområder.
TEK17 angir tre sikkerhetsklasser som skal legges til grunn for bygg i flomutsatte områder. Sikkerhetsklassene er basert på sannsynlighet for flom. Hvilken sikkerhetsklasse et byggverk tilhører, er avhengig av konsekvensene ved oversvømmelse. En brannstasjon er plassert i sikkerhetsklasse F3, som blant annet omfatter bygg for sårbare samfunnsfunksjoner. I denne klassen skal årlig sannsynlighet for flom ikke overstige 1:1000. Kravene i TEK17 gjelder når kommuner bygger, på samme måte som for alle andre.
NVE har fremmet innsigelse til reguleringsplanen for lokalisering av ny brannstasjon på Oppdal. Etter NVEs oppfatning er ikke denne planen i tråd med gjeldende krav i TEK17 om sikkerhet mot flomfare.
Regjeringen tar folks trygghet på alvor, og har de siste årene styrket flom- og skredbevilgningene. For i år er det bevilget totalt 505 mill. kroner til NVEs arbeid med flom og skred.
NVE kan gi bistand til bygging av fysiske sikringstiltak der eksisterende bebyggelse er utsatt. Hovedformålet med ordningen er å hjelpe kommuner faglig og økonomisk med å sikre eksisterende bebyggelse mot flom- og skredskader. Det er viktig at ordningen ikke undergraver det ansvaret kommunen og utbyggere har for at sikkerheten mot flom og skred ivaretas ved nybygging. Bistand gis derfor ikke til sikring som er en direkte forutsetning for byggetillatelse. Denne ordningen la Stortinget til grunn ved behandlingen av stortingsmeldingen om flom og skred i 2012.