Skriftlig spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:715 (2019-2020)
Innlevert: 16.01.2020
Sendt: 16.01.2020
Besvart: 27.01.2020 av helseminister Bent Høie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre raskere responstid i ambulansetjenesten i Gudbrandsdalen?

Begrunnelse

Viser til oppslag i GD 15./16. januar, der kommuneoverlege Anders Brabrand i Frons-kommunene slår alarm om ambulanseberedskapen i Gudbrandsdalen. Han er svært bekymret, og forteller om flere alvorlige hendelser den siste tiden. Kommuneoverlegen forteller om en pasient med hjertestans som døden, og vet ikke om pasienten kunne vært reddet om ambulansen hadde kommet før. I en annen hendelse gjaldt det en bevisstløs pasient som heldigvis overlevde. I begge tilfeller mener kommuneoverlege Brabrand at ventetiden var lengre enn ønskelig. Han viser også til at redusert tilgang på ambulanser i distriktet gjør at legevakta må rykke ut på oppdrag som ambulansetjenesten normalt håndterer, noe som gir økt belastning på legevakta og oppgaveoverføring fra spesialisthelsetjenesten til kommunene. Nå kan ambulanser i Gudbrandsdalen bli satt ut av drift, da alle ambulansestasjoner, ifølge kommunelegen i Frons-kommunene, har fått beskjed om ikke å leie inn ansatte på overtid ved sykdom.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF om responstiden for ambulansetjenesten i Gudbrandsdalen, og saken det vises til. Sykehuset Innlandet HF opplyser at de fleste oppdragene i Innlandet, inkludert i Gudbrandsdalen, løses innenfor anbefalt responstid. Kommunene i Gudbrandsdal har responstid på mellom 11 og 23 minutter. Sykehuset Innlandet HF driver med en aktiv flåtestyring, slik at ambulanseressursene til enhver tid er plassert slik det er mest hensiktsmessig i helseforetakets opptaksområde.
Når det gjelder den aktuelle hendelsen det siktes til, opplyser Sykehuset Innlandet HF at den kommunale helsetjenesten og Sykehuset Innlandet sammen stilte med kompetente ressurser, slik Akuttforskriften forutsetter. De tre ambulansene i Midt-Gudbrandsdal var opptatt med andre akutt syke pasienter i det aktuelle tidsrommet, og en ambulanse fra nærmeste ambulansestasjon ble derfor aktivert og var tilstede innen 22 minutter. Ingen ambulanser var ute av drift i Gudbrandsdalen den aktuelle dagen.
Artikkelen i GD omtaler en opplevelse av en økende tendens til at ambulanse ikke er tilgjengelig og at legevakten må rykke ut på oppdrag. Sykehuset Innlandet HF opplyser at aktivitetstallene i ambulansetjenesten ikke tilsier at omfanget av samtidige hendelser i Gudbrandsdalen er økende. Sykehuset opplyser at ambulanser fra tid til annen tas ut av drift på grunn av hendelser, planlagt vedlikehold og service eller at man får forfall fra personell, men at det er etablert gode ordninger for erstatninger slik at den løpende beredskapen skal ivaretas.
Jeg oppfatter, ut fra den tilbakemeldingen jeg har fått, at Sykehuset Innlandet jobber systematisk og kontinuerlig for at ambulanseressursene til enhver tid plasseres slik det er mest hensiktsmessig ut fra behov og pågang innenfor disponible rammer, og slik at beredskapen er ivaretatt. Avslutningsvis vil jeg understreke at helsetjenesten sammen, uansett ansvarsnivå, skal sørge for god helsehjelp til dem som trenger det. I Nasjonal helse- og sykehusplan har jeg derfor bedt helseforetakene, sammen med kommunene i helsefellesskapene, om å gjennomgå akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus i neste utviklingsplan.