Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:726 (2019-2020)
Innlevert: 17.01.2020
Sendt: 20.01.2020
Besvart: 28.01.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Strendene langs Frierfjorden i Grenland har i lang tid vært forurenset av plastpellets (havfruetårer). Etter stormflo på Østlandet denne uken, rapporteres det om mange havfruetårer flere steder langs Frierfjorden. Det rapporteres om minimum 20 pellets per 10 cm2 i et meter bredt belte. Med 100 km strandlinje kan det bli 200 millioner pellets på land etter floa. Dette er alvorlig forurensning.
Er ministeren klar over situasjonen og hva gjøres for å stille de ansvarlige til ansvar slik at dette ikke skjer igjen?

Begrunnelse

Det er en eller flere bedrifter langs fjorden som produserer og lagrer plastpellets med tillatelse fra Miljødirektoratet. Plastpellets på avveie rundt Frierfjorden er godt kjent for de som bor i område, miljøvernorganisasjoner og flere nivåer i miljøforvaltningen. Det er svært at bedrifter kan lagre plastpellets nær sjøen uten strenge krav til oppbevaring i tillegg til sikring under lossing/lasting og transport, all den tid vi nå vet hvor skadelig dette er på avveie i naturen.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Plastpelletar på avvege er å rekne som avfall og det er den enkeltes ansvar å ta hand om eige avfall slik at det ikkje verkar skjemmande eller er til skade eller ulempe for miljøet. Det er kommunen som er forureiningsstyresmakt for forsøpling og har ansvar for å følgje opp tilfelle av forsøpling som dette, til dømes med å gi pålegg om opprydding til den ansvarlege. Stormflo på Austlandet kan ha bidrege til å virvle opp plastpelletar som følgje av tidlegare utslepp, og det er ansvaret til kommunen å vurdere om situasjonen langs strendene skal følgjast opp vidare. Plastpelletproblematikken langs strendene i Frierfjorden har vore ei kjend problemstilling over fleire år, og Miljødirektoratet har derfor over ein lengre periode vore involvert i problematikken i dette området. Ineos Bamble AS, som tidlegare er vurdert som ei kjelde til utslepp av plastpelletar i området rundt Frierfjorden, blir mellom anna følgt opp av Miljødirektoratet for å forhindre nye utslepp. Miljødirektoratets rapport etter inspeksjon av Ineos Bamle AS i juni 2019, viste at alle kjeldene til pelletar på avvege var kartlagt, og at fysiske barrierar for å hindra spreiing, og dessutan rutinar og tiltak for oppsamling, var etablert.