Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:826 (2019-2020)
Innlevert: 31.01.2020
Sendt: 31.01.2020
Besvart: 10.02.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Mener statsråden at dagens situasjon med vedvarende overbelegg er i tråd med hans visjon om pasientenes helsetjeneste, og hva vil statsråden gjøre for å styrke psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold og bedre kapasiteten ved sykehuset?

Begrunnelse

Sykehuset Østfold har som kjent kapasitetsutfordringer, og psykiatrisk avdeling har over en lang periode hatt overbelegg.
Antall sengeplasser ved psykiatrisk avdeling er redusert fra over 200 i 2008 til dagens situasjon med 91 plasser.
Nasjonalt har det også vært en betydelig nedbygging av sengekapasitet innenfor psykisk helsevern over tid.
Sykehuset Østfold gjør tilpasninger for å møte situasjonen, men større endringer vil kreve en bedre sykehusøkonomi. For å håndtere overbelegget på psykiatrisk avdeling er det eksempelvis tatt i bruk møterom, besøksrom og kontorer som pasientrom.
Manglende kapasitet påvirker pasientenes helsetilbud, og tillitsvalgte beskriver at overbelegget fører til for tidlig utskrivning. I et intervju til Sarpsborg Arbeiderblad uttaler fungerende klinikksjef, ved klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling ved Sykehuset Østfold, at overbelegget utfordrer pasientsikkerheten og er belastende for personalet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er RHFenes lovbestemte ansvar å planlegge og dimensjonere tjenestene, og utviklingen følges ledelsesmessig svært nøye og systematisk fra Sykehuset Østfold HF.
Ifølge Sør-Øst RHF har Sykehuset Østfold HF en kapasitet når det gjelder døgnplasser på nivå med andre sammenliknbare helseforetak. Sykehuset Østfold HF formidler imidlertid at det siden 2018 har vært en økende pågang og et økt belegg ved døgnseksjonene i DPS-ene og i sykehuset.
Klinikkledelsen følger utviklingen i pasientbelegg og den generelle pågangen av pasienter kontinuerlig og systematisk, og helseforetaket har satt i gang flere tiltak for å møte utfordringene, herunder

• Utarbeidelse av et eget kapasitetsprogram for døgnbehandling med tiltak knyttet til innleggelser, interne flaskehalser, utskrivelser og samarbeid med kommuner og fastleger.
• Prosjektet for å sikre et bedre og mer forutsigbart tilbud rundt pasienter som har behov for koordinerte og sammensatte tjenester fra flere instanser.
• Akutt-tilbudet ved distriktspsykiatriske tjenester er styrket, for å kunne ta imot pasienter med mer kompliserte problemstillinger enn tidligere ved DPS.
• Et nytt FACT team er under etableringen for befolkningen i Fredrikstad og Hvaler.
• Fra 1. februar 2020 styrkes også lederkapasiteten ved de spesialiserte døgntilbudene ved Kalnes med mål om å tilrettelegge for en enda tettere og mer systematisk oppfølging av driftsutfordringene og ivaretakelse av personalet.

Høsten 2019 ble også de spesialiserte døgnseksjonen innen psykisk helsevern på Kalnes inkludert i et stort sykehusovergripende prosjekt som har som overordnet målsetting å ha rett bemanning med rett kompetanse til riktig tid til rett pasientgruppe.
Helse Sør-Øst RHF vil i oppfølgingsmøter med Sykehuset Østfold HF etterspørre effekten av tiltakene.
Jeg viser for øvrig til svar på spørsmål nr. 798 fra representanten Tellef Inge Mørland.