Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:852 (2019-2020)
Innlevert: 03.02.2020
Sendt: 04.02.2020
Besvart: 11.02.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Hvordan er de beskrevne 2 mrd. kroner blitt brukt, hvor mange barn/unge har fått slike tilbud, hva koster anbuds-byråkratiet/tilrettelegginga for slike kjøp,-er disse kostnadene med i de to milliardene, og hvordan beløper summen seg på hver enkelt tilbyder?

Begrunnelse

I VGs reportasje 2.02.2020 om BUF-direktoratet, fremgår det at staten i de siste to åra har brukt over 2 mrd. kroner til kjøp av enkelttiltak fra private, for barn og unge i barnevernet.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: I begrunnelsen for spørsmålet vises det til at det i en reportasje i VG fremgår at statlig barnevern de siste to årene har brukt over to mrd. kroner på enkeltkjøp fra private leverandører.
Enkeltkjøp gjøres når det ikke er mulig å finne egnede tiltak til barn i kommunale eller statlige tiltak, og det heller ikke finnes egnede tiltak innenfor rammeavtalene Bufdir har inngått med private leverandører. Barna dette gjelder er ekstra sårbare og må sikres et godt tilbud.
I 2018 og 2019 var det gjennomsnittlig hhv. 751 og 715 barn i tiltak gjort som enkeltkjøp, hvorav om lag to tredeler i fosterhjem. Det er flere årsaker til at det gjøres enkeltkjøp. For barn i fosterhjem er årsaken hovedsakelig at det ikke har vært mulig å finne et kommunalt fosterhjem som dekker barnets behov og det ikke er tilgjengelige statlige fosterhjem. Enkeltkjøp i institusjon kan ha sin begrunnelse i at det ikke er tilgjengelig kapasitet i det statlige institusjonsapparatet, eller at barnets sammensatte behov ikke kan dekkes i tilgjengelige statlige institusjonsplasser eller gjennom rammeavtaleplasser.
Tall fra Bufdir viser at utgiftene til enkeltkjøp i fosterhjem og institusjon var på 1,8 og 1,9 mrd. kroner i hhv. 2018 og 2019. Av dette utgjorde kjøp av tiltak i institusjon hhv. 1,4 og 1,5 mrd. kroner.
Bufetat gjorde 2019 enkeltkjøp av institusjonsplasser fra totalt 39 forskjellige tilbydere. 47 prosent av utgiftene gikk til enkeltkjøp fra de to mest brukte leverandørene, mens de resterende leverandørenes andeler varierer fra 0,1 prosent til 5,2 prosent. Bufetat gjorde enkeltkjøp av fosterhjemstiltak fra totalt 33 tilbydere. 49 prosent av utgiftene gikk til kjøp fra de tre mest brukte leverandørene, mens de resterende leverandørenes andeler varierer fra 0,1 prosent til 6,9 prosent.
Beløpene inkluderer ikke utgifter til administrasjon. Det er ifølge Bufdir ikke mulig å skille ut denne ressursbruken, blant annet fordi det er vanskelig å skille ressursbruken til selve kjøpet fra det øvrige arbeidet med å finne en egnet institusjon for barnet og forberede institusjonsplasseringen.