Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:854 (2019-2020)
Innlevert: 03.02.2020
Sendt: 04.02.2020
Besvart: 10.02.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Hvor mange deltakere var det opplæringstiltaket hhv 1. halvår 2019, 2. halvår 2019 som fikk yrkesopplæring med mål om å oppnå enten fagbrev, praksisbrev eller kompetansebevis gjennom lærekandidatordningen, og hvor mange slike deltakere er det nå?

Begrunnelse

Ber om at antallet fordeles på livsoppholdsytelsene deltakerne mottar (arbeidsavklaringspenger, dagpenger, tiltakspenger osv.)
I juli 2019 annonserte departementet at det skulle bli lettere å ta fag- og yrkesopplæring via NAV.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Det nye opplæringstiltaket i NAV ble satt i verk fra 1. juli 2019. Som representanten understreker i sitt spørsmål var ett av målene å gjøre det lettere å ta fag- og yrkesopplæring.
NAVs opplæringsstatistikk er lagt om som følge av at innholdet i opplæringen ble endret. Det gjør sammenlikningen som representanten etterspør mellom første og annet halvår 2019 noe krevende. Det nye opplegget sikrer bedre registreringskvalitet og mer pålitelige data. Denne statistikken publiseres nå fortløpende på nav.no. Her er fag- og yrkesopplæring skilt ut som en egen kategori. Jeg må derfor understreke at tallene som er framskaffet for 1. halvår 2019 er usikre.
Det har dessverre ikke latt seg gjøre å skille mellom ulike former for fag- og yrkesopplæring (fagbrev, praksisbrev mv.), slik representanten etterspør.
Basert på upubliserte tall for første halvår 2019 deltok ca. 2 300 personer på fag- og yrkesopplæring i denne perioden. Fire av fem deltakere mottok arbeidsavklaringspenger.
Antall registrerte deltakere på fag- og yrkesopplæring per 1. februar i år var om lag 2 200 personer. Her mottok 60 prosent arbeidsavklaringspenger, 17 prosent tiltakspenger og fem prosent dagpenger. Resten hadde ingen registrert livsoppholdsytelse i NAV. Endringen i bruken av livsoppholdsytelser skyldes at tidligere var lengre opplæringsløp som bl.a. videregående opplæring forbeholdt personer med nedsatt arbeidsevne hvor de fleste var innvilget arbeidsavklaringspenger.
Antall deltakere i fag- og yrkesopplæring har steget måned for måned utover høsten 2019. Holder vi NAVs kursportefølje utenfor, er den samlede bruken av utdanningstiltak redusert samtidig som bruken av fag- og yrkesopplæring har økt. Grunnen til at nivået etter regelverksendringene fortsatt ligger noe under gjennomsnittet for første halvår 2019, kan skyldes at ressursene i NAV har vært bundet opp i å iverksette et nytt opplæringsopplegg som stiller tydeligere krav enn tidligere til kvalitet og formell kompetanse.
Som ledd i dette arbeidet har det skjedd en sanering av avtaler med leverandører som ikke har kunnet levere opplæring som imøtekommer de nye kravene til kvalitet. Avvikling og inngåelse av nye avtaler har tatt tid. Særlig er det tidkrevende å få på plass nye samarbeidsavtaler om fag- og yrkesopplæring med fylkeskommunene siden mange av regionene og NAV fylke har vært gjennom en omfattende omorganisering. Dette ser vi ved at det stort sett er enkeltplasser som er etablert innenfor fag- og yrkesopplæring, og ikke klasser.
Jeg vil følge utviklingen på opplæringsområdet tett i 2020. Jeg forventer en styrking av fag- og yrkesopplæringen så snart nye avtaler med bl.a. fylkeskommunene gradvis kommer på plass. Selv med et forbigående fall i opplæringsaktiviteten i 2019, ligger prioriteringen fast.