Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:866 (2019-2020)
Innlevert: 05.02.2020
Sendt: 06.02.2020
Besvart: 13.02.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden sikre likestilling i idretten, der det er forskjellsbehandling fra internasjonale organisasjoner?

Begrunnelse

Det dukker med ujevne mellomrom opp eksempler på at kvinner i idrett forskjellsbehandles og diskrimineres. Ofte skjer dette som en følge av krav fra de internasjonale organisasjonene i de ulike idrettsgrenene.
Nylig har det kommet frem at hoppkvinner ikke får hoppe i de største bakkene i VM. Det norske skiforbundet støtter at de skal få hoppe i de samme bakkene og på de samme grunnlag som menn. I dette tilfellet er det den tyske arrangøren av VM som er negativ. Et norsk initiativ til likestilling i hoppsporten kan vise vei for andre land.
Denne uken har det kommet frem at sykkelkvinner ikke får konkurrere på lik linje med sykkelmenn. Tour of Norway og tredagersrittet Hammer Stavanger ønsker å arrangere en kvinneversjon av Hammer Stavanger. I dette tilfellet er det Det internasjonale sykkelforbundet som synes å trenere og motarbeide forslaget.
Listen over forskjellsbehandling av kvinner i idrett kan gjøres lenger. Ofte er det de internasjonale forbund som står bak forskjellsbehandlingen.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Idrett skal være for alle. Likestilling og like muligheter innenfor idrett er derfor viktig både for norsk idrett og for meg som kultur- og likestillingsminister.
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) er en autonom organisasjon. NIF består av 55 særforbund som igjen forholder seg til internasjonale særforbund når det gjelder sine respektive konkurransereglement. Kulturdepartementet har ingen styringsrett eller myndighet i disse fora. Det er i første rekke norsk idrett selv som kan være til stede og påvirke internasjonalt der beslutninger fattes. Norsk idrett har her et ansvar for å påvirke internasjonalt.
Et godt eksempel som representanten Hjemdal tar opp er kvinnehopp. Nylig kom det fram at konkurranseprogrammet for neste års VM ikke inkluderte kvinner i de største bakkene. Stort engasjement og påvirkningsarbeid fra det norske skiforbundet har nå skapt en situasjon hvor det er bevegelse internasjonalt i forhold til neste års VM. Her fortjener både skiforbundet, sportssjef Clas Brede Bråthen og ikke minst utøverne, særlig representert ved Maren Lundby skryt. På eksemplarisk måte har norsk hoppsport vist at norsk idrett både vil og evner å være med å påvirke internasjonalt. Det er et engasjement vi selvsagt støtter og som jeg håper og tror inspirerer til å fortsette likestillingsløftet også på andre idrettsarenaer.
Som kultur- og likestillingsminister har jeg forventninger til at norsk idrett arbeider for en likestilt idrett, og vil samtidig bidra gjennom støtte til norsk idretts arbeid internasjonalt der dette er ønskelig og formålstjenlig.