Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:879 (2019-2020)
Innlevert: 06.02.2020
Sendt: 07.02.2020
Besvart: 14.02.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Olje- og energidepartementet gjennomgår nå konsesjonssystemet på vindkraft. NVE har kommet med en rapport, men andre etater eller departementer er ikke formelt involvert.
Er det en plan for involvering av berørte etater, interesseorganisasjoner og sivilsamfunn i denne prosessen, og vil det legges opp til offentlig høring av endringene?

Begrunnelse

Til tross for at vindkraftpolitikk er et spørsmål av stor samfunnsinteresse, har energimyndighetene kjørt en relativt lukket prosess i kjølvannet av nasjonal ramme. Det er heller ikke gitt signaler om høring av forslag til endringene i konsesjonssystemet.
Høringen rundt nasjonal ramme handlet ikke om innspill til konsesjonssystemet som sådan. Endringer i konsesjonssystemet vil med stor sannsynlighet innebære forslag til lov- og eller forskriftsendringer og tiltak med vesentlige virkninger. Forslag til endringer bør sendes på offentlig høring i tråd med utredningsinstruksen.
Mange av innvendingene til det eksisterende systemet er begrunnet ut fra hensynet til natur og friluftsliv. Det er derfor kritikkverdig at miljøforvaltningen ikke har vært involvert i denne tidlige fasen. Miljømyndighetene ved Miljødirektoratet og/eller Klima- og miljødepartementet bør bli formelt involvert i arbeidet som nå pågår, og i god tid før formell foreleggelse for andre berørte departementer.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Det var i to tiår et bredt politisk ønske om å realisere vindkraft på land i Norge. Helt fram til ganske nylig har det imidlertid vært ulønnsomt å bygge ut vindkraft, og det har vært etablert både støtteordninger og gunstige skattemessige avskrivningsregler. Teknologiutvikling, fallende kostnader og forventninger om høyere kraftpriser har ført til at ny vindkraft nå er lønnsomt uten støtte, og det bygges vindkraftverk mange steder i landet. Samtidig er mer enn 60 prosent av alle innkomne planer for vindkraftutbygginger avvist eller skrinlagt siden 1990-tallet, ofte begrunnet i miljøvirkningene.
Erfaringene vi har gjort oss, til tross for at regjeringen valgte å ikke gå videre med en nasjonal ramme for vindkraft, har gjort det naturlig å gjøre vurderinger knyttet til konsesjonssystemet for vindkraft. Dette har vi også varslet tidligere. På bakgrunn av NVEs erfaringer som konsesjonsmyndighet og ulike innspill og synspunkter som har fremkommet, har direktoratet utarbeidet en rapport med forslag til endringer i konsesjonsbehandlingen. Rapporten inngår i gjennomgangen departementet nå foretar av konsesjonssystemet for vindkraft i samarbeid med andre berørte departementer. Jeg vil i den forbindelse lytte til innspill fra ulike organisasjoner, vindkraftbransjen og fra kommunesektoren. Jeg skal også konsultere Sametinget.
Departementet mottok godt over 5000 høringsinnspill i høringen av en nasjonal ramme for vindkraft. I tillegg ble det avholdt regionale innspillsmøter i Lillestrøm, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Hammerfest. Den offentlige høringen og møtene dekket et bredt spekter av temaer relatert til vindkraft, og inkluderte en rekke innspill og synspunkter på konsesjonsprosessen. Innspillene inngår i det pågående arbeidet. I den grad regjeringen kommer til å foreslå lov- og forskriftsendringer, i det videre arbeidet med konsesjonssystemet, vil utkast til slike endringer være gjenstand for ordinære høringer.