Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:898 (2019-2020)
Innlevert: 07.02.2020
Sendt: 10.02.2020
Besvart: 17.02.2020 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Foreligger det henholdsvis en punktgradert utgave av Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne og/eller en detaljert oversikt over hvilke opplysninger i undersøkelsens graderte dokumenter som kan anses som ugradert?

Begrunnelse

Kjøpet av kampflyet F-35 er det største enkeltstående offentlige innkjøp i Norge noensinne. Det er det norske fellesskapet som betaler regningen. I regjeringens budsjettproposisjon for 2020 oppgis kampflyenes beregnede levetidskostnad til 276 mrd. kroner, og opplysninger som kommer fram i rapporter fra USAs riksrevisjon (GAO) gir grunn til å frykte at tallet i verste fall kan bli betydelig høyere. Innkjøpet har betydelige konsekvenser for Forsvarets økonomi og legger rammer for Norges sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikk. Dette er gode grunner til at regjeringen tillater all den åpenhet som er forsvarlig for at en nødvendig debatt på Stortinget og i offentligheten for øvrig skal kunne finne sted med et tilstrekkelig informasjonsgrunnlag.
I Nasjonal sikkerhetsmyndighets veileder i verdivurdering av informasjon fastslås det, i tråd med sikkerhetsloven § 28 annet ledd, at

«sikkerhetsgradering ikke skal gjøres i større utstrekning enn nødvendig».

Veilederen viser også til virksomhetsikkerhetsforskriften. Forskriften § 28 annet ledd fastslår følgende om punktgradering av informasjon:

«Dersom ikke all informasjon i et dokument eller et lagringsmedium har den samme sikkerhetsgraderingen, skal merkingen, så langt det er praktisk mulig, vise hvilke deler som har hvilken gradering eller ingen gradering.»

Slik punktgradering er hensiktsmessig blant annet for å sikre at prinsippet i sikkerhetslovens bestemmelse om at sikkerhetsgradering ikke skal innskrenke informasjonstilgang mer enn nødvendig ivaretas. Veilederen fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet fastslår videre at:

«Eksempelvis blir det enklere å distribuere et dokument til en større brukergruppe hvis en kan utelate de høyest graderte avsnittene eller samle dem i et vedlegg til slutt som ikke nødvendigvis tilflyter alle mottakere av hoveddokumentet.»

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 10. februar 2020 med spørsmål fra stortings-representant Bjørnar Moxnes om det foreligger en henholdsvis punktgradert utgave av Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne og/eller en detaljert oversikt over hvilke opplysninger i undersøkelsens graderte dokumenter som kan anses som ugradert.
Dokument 3:11 (2018–2019) Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne er gradert Begrenset, og den medfølgende rapporten er gradert Konfidensielt. Det ble i samarbeid med Riksrevisjonen gjort forsøk på å utarbeide et ugradert Dokument 3, men dette viste seg ikke å være mulig. Selv om enkelte setninger og avsnitt isolert sett vurderes å være ugraderte, vil en sammenstilling av disse opplysningene fortsatt medføre at helheten vurderes som gradert «begrenset». Grunnen til at det ikke foreligger en punktgradert utgave, er at det resterende innholdet ikke ville gi et representativt eller dekkende bilde av undersøkelsen. Av samme grunn foreligger det ikke noen detaljert oversikt over hvilke opplysninger i undersøkelsens graderte dokumenter som kan anses som ugradert.