Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:906 (2019-2020) Innlevert: 10.02.2020 Sendt: 10.02.2020 Besvart: 17.02.2020 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland
Lars Haltbrekken (SV): Statsråden skriver til NTB 9. februar at: "Et ja til vern av LoVeSe vil føre til at titusenvis av distriktsarbeidsplasser forsvinner ut av landet." Kan jeg be statsråden legge fram regnestykket bak denne påstanden og en oversikt over hvor mange arbeidsplasser som har forsvunnet siden 2013 pga. den sittende regjeringens nei til å konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, for oljeboring?
Linda Hofstad Helleland: Direkte og indirekte er oljenæringen hverdagen til over 200.000 nordmenn i bygd og by. I min uttalelse om arbeidsplasser knyttet til petroleumsvirksomheten på norsk sokkel, har jeg tillatt meg å tenke fremover og bredt. Oljenæringen skaper ringvirkninger, både direkte og indirekte, og på kort og lang sikt. Mange bedrifter på fastlandet har sin aktivitet knyttet til leting, utbygging og drift på norsk sokkel. For å opprettholde hele bredden av bedrifter og arbeidsplasser i næringen, er vi derfor avhengig av at det i disse bedriftenes hjemmemarked, det vil si norsk sokkel, er tilstrekkelig aktivitet i hele kjeden fra leting, til utbygging og drift. Legger vi ikke til rette for dette vil ringvirkningene på land bli redusert og de statlige inntektene falle. Blant annet derfor er hovedmålet i regjeringens petroleumspolitikk å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv. Vi vil videreføre en stabil og langsiktig petroleumspolitikk. Letepolitikken skal bidra til det. Næringen tar klimautfordringene på alvor. Gjennomsnittlige utslipp fra produksjonen på norsk sokkel er lave i internasjonalt perspektiv. Ambisjonene knyttet til ytterligere forbedringer er store. Selskapene har gjennom Konkraft etablert et mål om å redusere CO2- utslippene fra virksomheten med 40 pst. innen 2030 i forhold til 2005, og til nær null i 2050. Ingen andre steder i verden finner vi oljeselskaper med tilsvarende planer. Granavolden-plattformen ligger fast. Regjeringen vil ikke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede i henhold til petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017-2021. I likhet med mange andre distriktsområder, opplever Lofoten, Vesterålen og Senja en utvikling med aldrende befolkning. Landsdelen må gis muligheter for å utnytte ressurser som kan bringe arbeidsplasser og gi grunnlag for fortsatt bosetting. Mange ønsker å bo i distriktene. Men usikkerhet om framtidige arbeidsmuligheter kan føre til at unge i etableringsfasen velger å flytte. Som distrikts- og digitaliseringsminister er jeg optimistisk på vegne av Distrikts-Norge. Det er vi alle tjent med å være. Vi har store ressurser i distriktene som vi bør søke å forvalte på best mulig måte for framtida.