Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:931 (2019-2020)
Innlevert: 12.02.2020
Sendt: 12.02.2020
Besvart: 18.02.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Hva vil konsekvensene av Byggkvalitetsutvalgets rapport være for DIBK sin avdeling for sentral godkjenning på Gjøvik, og vil statsråden sørge for at andre oppgaver innenfor DIBK sine arbeidsoppgaver bli lagt til Gjøvik dersom avdelingen skulle bli lagt ned?

Begrunnelse

Byggkvalitetutvalget har vurdert tiltak for å sikre god kvalitet og seriøsitet i byggenæringen. Utvalget ble ledet av professor Nils-Henrik von der Fehr, og leverte sin innstilling 5. februar 2020.
Utvalget foreslår å avvikle ansvarsrettssystemet, noe som gjør at det ikke er nødvendig å kontrollere at fagområder er belagt med ansvar.
Kvalifikasjonskravene til foretak blir også foreslått fjernet, og kommunene skal dermed ikke lenger bruke tid på å kontrollere om disse blir fulgt. Dette medfører at DIBKs avdeling på Gjøvik mister sitt ansvarsområde og grunnlag for drift.
Avdelingen for sentral godkjenning på Gjøvik har vært en suksesshistorie etter at arbeidsplassene ble flyttet ut av Oslo.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: I 2018 oppnevnte regjeringen et ekspertutvalg for byggkvalitet. I nesten to år har utvalget vurdert hvilke virkemidler som er best egnet for å sikre forsvarlig byggkvalitet, og hvordan vi best kan sikre kvalifiserte og seriøse aktører i næringen. Utvalget har levert en omfattende rapport med flere forslag til endringer i plan- og bygningslovgivningen.
Vi vil nå sende rapporten ut på høring og invitere til innspillsmøter. Den sentrale godkjenningsordningen for foretak på Gjøvik vil fortsette inntil departementet har gjort en helhetlig vurdering av hvordan byggkvalitet best kan sikres. Før det er avklart hvilken rolle DiBK skal ha i framtiden, er det ikke mulig å si noe om fordeling av arbeidsoppgaver mellom ulike deler av etaten. Høringen handler om byggkvalitet, og hvordan vi skal sikre god kvalitet. Når alle høringssvar er inne og diskusjonene er gjort, skal vi vurdere helheten og hvordan direktoratet skal arbeide videre. Hvilke oppgaver som vil være plassert hvor avhenger av hvordan det vil være hensiktsmessig å gjennomføre oppgavene i en eventuell ny modell.