Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:968 (2019-2020)
Innlevert: 14.02.2020
Sendt: 14.02.2020
Besvart: 21.02.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hvordan kan boligsituasjonen løses for studenter dersom 3 000 studenter flyttes fra Kjeller til Oslo?

Begrunnelse

Rektor ved OsloMet vil legge ned Campus Kjeller, og flytte 200 ansatte og 3 000 studenter til Pilestredet i Oslo.
I Oslo er det allerede betydelig mangel på studentboliger, og antall søkere til studentbolig har økt kraftig: Ved opptaket i august 2019 stod 1 000 flere studenter på venteliste til bolig enn året før, ifølge SiO Bolig (Vårt Oslo, 28. juli 2019).
I Akershus er det bedre plass. Lenge før det var på tale å legge ned Campus Kjeller, ble det søkt om et studentboligprosjekt som vil bedre studentboligdekningen på Kjeller og Lillestrøm betraktelig. I 2020 skal mellom 3 og 400 nye studentboliger bygges på Lillestrøm, nært Campus Kjeller.
Studentboliger er et viktig velferdstiltak for studenter. Husleien for samskipnadenes studentboliger legges på et redusert prisnivå, sammenlignet med hybler og leiligheter til markedspris.
Selv om det er stor økning i antall søkere til studentboliger i Oslo, er det en kjent sak at det kan være vanskelig å realisere nok studentboliger nettopp i hovedstaden. I Aftenposten 16. august 2019 trakk daværende statsråd Nybø fram Oslo som eksempel på en kommune der studentboligprosjektene tok tid, og omtalte 460 studentboliger som fortsatt ventet på kommunal godkjenning, nær tre år etter at søknad var sendt.
Selv om studentboliger er avgjørende for studentenes økonomi, og trass i store udekkede behov, er regjeringens måltall for studentboliger for lavt. Arbeiderpartiet har savnet oppfølging fra regjeringen for å sikre at boligene Stortinget vedtar, faktisk blir bygget.
Nå er vi urolige for at regjeringens manglende gjennomføring av planlagte studentboligprosjekt, i møte med 3000 overflyttede studenter til Oslo, vil føre til kollaps i studentboligtildelingen. Det er grunn til å frykte at enda flere studenter i Oslo blir ventende i kø, i verste fall uten bosted, i beste fall i dyre private leieforhold.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: OsloMet – storbyuniversitetet, ved rektor Curt Rice, har i et brev til fakultetsstyrene den 15. januar 2020 igangsatt en ny prosess ved universitetet, hvor han har bedt dem vurdere to alternativer:

1. samle hele virksomheten i Oslo, eller
2. underskrive den nye leiekontrakten på Kjeller.

På bakgrunn av en samlet vurdering av økonomi, bærekraft og innspill fra enhetene, vil rektor fremme en sak for styret i mars. Styret ved OsloMet har på nåværende tidspunkt ikke konkludert i spørsmålet om universitets studiestruktur. Det er styrene ved universitetene og høyskolene som selv bestemmer hvordan studiestrukturen skal være. Jeg forventer at OsloMet legger opp til en god prosess, og gjennomfører de nødvendige utredningene, før styret tar en endelig beslutning om dette.
I mitt svar til representanten Sandberg har jeg innhentet informasjon fra OsloMet vedrørende oppgitt bostedsadresse for studentene på Campus Kjeller. I 2019 var det 2706 studenter som hadde sitt daglige virke på Campus Kjeller (ekskl. studenter som er tilknyttet etter- og videreutdanningstilbud). Av disse oppgir 28 prosent bostedsadresse for ulike postnummer på Romerike, 26,1 prosent oppgir bostedsadresse Oslo, og resterende studenter oppgir bostedsadresse i andre kommuner i landet.
Regjeringen fastholder målet om å opprettholde den høye takten på studentboligbygging, og har de siste årene lyst ut i gjennomsnitt over 2 200 tilsagn til nye studentboliger hvert år.
Jeg er kjent med at boligsituasjonen for studenter er vanskelig. Dette gjelder ikke bare i Oslo, men også i flere av landets store studiebyer. Etterspørselen etter studentboliger kan variere gjennom året, for eksempel ved flere ledige studentboliger før semesterslutt om sommeren enn etter semesterstart om høsten. Tallene som representant Sandberg viser til gir derfor ikke nødvendigvis et korrekt bilde av behovet gjennom hele året. Søkere kan for eksempel stå i kø og samtidig lete etter bosted i det private leiemarkedet.
Det er i overkant av 41 000 studenthybler i Norge. Det er ikke slik at alle skal ha tilgang på en studentbolig. Studentboliger er, og skal først og fremst være, et supplement til det private leiemarkedet.
Jeg er godt kjent med at studentsamskipnadene ikke har klart å øke sin byggevirksomhet i de store byene. Det skyldes i all hovedsak høye tomtekostnader og fordyrende rekkefølgekrav fra kommunen.
Kunnskapsdepartementet nedsatte derfor i 2018 en ekstern arbeidsgruppe som skulle gjennomgå regler og rutiner for statens tilskudd til studentboliger, og utrede mulige endringer i disse. Arbeidsgruppen leverte sin rapport med forslag i desember 2018. Jeg tar på sikte å komme tilbake med forslag til endringer i dagens tilskuddsordning som skal bidra til en mer effektiv forvaltning i bygging av studentboliger inn mot statsbudsjettet for 2021.