Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:975 (2019-2020)
Innlevert: 16.02.2020
Sendt: 17.02.2020
Besvart: 25.02.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Stemmer det at Helse Møre og Romsdal må bruke lånebevilgningen til Sykehuset Nordmøre og Romsdal for ha tilstrekkelig likviditet gjennom 2020 – og dermed kan bli nødt til å bruke av byggelånet til andre formål – og anser statsråden i så fall dette som akseptabelt?

Begrunnelse

Helse Midt-Norge RHFs finansstrategi fastslår følgende:
«Helseforetakene skal styre total likviditet innenfor tilgjengelige rammer til drift og investeringer. Med mindre det gis godkjenning av det regionale styret skal det enkelte foretak til enhver tid ha positiv likviditet samt sørge for tilstrekkelig likviditetsbuffer gjennom året. Dette medfører at drift og gjennomføring av investeringsprosjekter må tilpasses og periodiseres i samsvar med faktisk likviditetsmessig handlingsrom.»
I Helse Midt-Norges styresak 120/19, «Likviditetsutvikling i helseforetakene 2020» og 14/20, «Budsjett 2020 – resultat, likviditet og investeringer» fremkommer det at Helse Møre og Romsdal HF er avhengig av lånebevilgningen til nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal for å oppfylle kravet om en likviditetsbuffer. I førstnevnte sak fremkommer følgende:
«Helse Møre og Romsdal har et driftsresultat og investeringer som finansieres over drift som isolert sett er svært utfordrende. Foretaket har imidlertid både i 2019 og 2020 tilgjengelig likviditet i form av ubenyttet lånefinansiering til store prosjekter. Administrerende direktør vurderer at dette, sett i sammenheng med en tett likviditetsstyring i foretaket, gir den nødvendige likviditetsbuffer som foretaket trenger for å håndtere likviditetsmessige svingninger gjennom året.»
Da det er helseforetakenes ansvar å styre sin totale likviditet til drift og investeringer, antar spørsmålsstilleren at byggelånet om nødvendig må brukes til å dekke andre formål enn å bygge Sykehuset Nordmøre og Romsdal. Gitt at helseforetaket de siste årene er drevet med underskudd, er dette en høyst reell bekymring.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Midt-Norges finansreglement slår fast at helseforetakene skal styre sin samlede likviditet innenfor tilgjengelige rammer til drift og investeringer. Dette er i tråd med styringskrav stilt av departementet.
Helseforetakene er store virksomheter, med betydelige økonomiske forpliktelser. Forpliktelsene må håndteres innenfor de likviditetsmessige rammer som helseforetakene disponerer. Helseforetakene må også ha nødvendige buffere for å kunne håndtere svingninger i utbetalinger gjennom året og for å kunne håndtere at større utbetalinger kommer på et annet tidspunkt enn planlagt. Likviditetsbudsjettene skal gi en samlet oversikt over alle inn- og utbetalinger til drift, investeringer, pensjonspremie mv. Inn- og utbetaling av lånemidler vil også være en del av den samlede likvidtetsoversikten.
Arbeidet med nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal er i gang og det vil i 2020 påløpe utbetalinger knyttet til prosjektet. Bruk av lånemidler i 2020 vil derfor være nødvendig for å ha tilstrekkelig likviditet gjennom året, men helseforetaket benytter ikke ubenyttede lånemidler til andre formål. Helse Midt-Norge opplyser at helseforetakene i regionen rapporterer månedlig på drift, investeringer og likviditet og presiserer at Helse Møre og Romsdal håndterer den ordinære driften etter tilgjengelig likviditet eksklusiv lånemidler.
Helse Møre og Romsdal har som følge av underskudd i driften opparbeidet seg en betydelig driftskreditt. I Helse Midt-Norges styresak nr 14/20 «Budsjett 2020 – resultat, likviditet og investeringer som representanten Toppe viser til i sitt spørsmål, viser tabell 4.2 Endringer i tilgjengelig likviditet pr foretak at Helse Møre og Romsdal er det eneste foretaket i Helse Midt-Norge som har en inngående negativ likviditetsbeholdning i 2020. Dette knytter seg til tidligere års underskudd i driften.
Ellers viser den samme tabellen at Helse Møre og Romsdal har en budsjettert likviditetsbuffer på nær 100 mill. kroner ved utgangen av 2020, eksklusiv ubenyttede lånemidler. Helse Midt-Norge vurderer derfor at Helse Møre og Romsdal har tilstrekkelig likviditetsbuffer til å håndtere uforutsette utbetalinger til andre formål enn nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal i 2020.