Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1044 (2019-2020)
Innlevert: 18.02.2020
Sendt: 24.02.2020
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 02.03.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I 2019 så var det flere alvorlige hendelser med flom og skred. Blant annet sommeren var preget av episoder med styrtregn som hadde alvorlige følger. I Jølster omkom én person i et jordskred. Styrtregn førte også til skader for millioner av kroner, blant annet i Jølster, Brumunddal og Fredrikstad.
Kan statsråden redegjøre for hvor mange boliger som i dag er utsatt for flom eller skred uten at de kan eller er gitt en beskyttelse?

Begrunnelse

I 2017 sa NVE at ca. 160 000 boliger i Norge er utsatt for flom eller jordskred. I 2019 så var det mange og lande perioder med farevarsling og 2 personer ble drept av jordskred i henholdsvis Jølster og Orkland. UK har denne uka sagt at de ikke har mulighet til å verne alle boliger fra flom som nå pågår der, og det har vært flere oversvømmelser i Norge på grunn av stormflo og uvær.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru:
Den statlige farekartleggingen, som NVE har ansvar for, omfatter både aktsomhetskart og faresonekart. Aktsomhetskart er landsdekkende, bygd på enkle analyser og viser områder som potensielt er utsatt for flom eller skred. I faresonekartene er faregraden kartlagt detaljert. Faresonekartene er svært ressurskrevende å produsere, og dekker derfor bare utvalgte områder med mye eksisterende bebyggelse. Aktsomhetskartene er grove og gir et høyt antall potensielt utsatte boenheter/bygg, mens faresonekartene viser reell fare og gir lavere tall.
Et samlet tall for utsatt bebyggelse i Norge vil være et anslag, basert dels på faresonekart, dels på aktsomhetskart. NVE har som representanten påpeker, tidligere anslått at 160 000 boliger ligger utsatt til for flom og skred. Jeg har ikke grunnlag for å gi et oppdatert eller mer nøyaktig anslag i dag.
Flere av disse boligene kan sikres mot flom- eller skredfare, men det finnes per i dag ikke en fullstendig oversikt over sikringsmulighetene for utsatte boliger. Jeg har fått opplyst at NVE i 2018 og 2019 sluttførte om lag 80 sikringsanlegg som til sammen bedret sikkerheten for om lag 1500 boenheter og om lag 800 andre bygg. NVE er i gang med å få utarbeidet et bedre tallgrunnlag for utsatt bebyggelse og for sikringsbehovet.
Regjeringen har økt satsingen på flom- og skredforebygging. I 2020 disponerer NVE over 500 mill. kroner til arbeidet med kartlegging, arealplanlegging, overvåking, varsling og sikringstiltak. Til sammenlikning var tilsvarende bevilgninger om lag 300 mill. kroner i 2013.