Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:998 (2019-2020)
Innlevert: 18.02.2020
Sendt: 18.02.2020
Besvart: 25.02.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hvordan følger utenriksministeren opp situasjonen med fengslede kvinnerettsaktivistene når hun besøker Saudi Arabia denne uken?

Begrunnelse

De siste årene har Saudi Arabia gjort en rekke grep for å bedre kvinners situasjon i landet, men fortsatt sitter mange av kvinnene og mennene som har kjempet for slike endringer fengslet. I mai 2018 ble mange av de som kjempet for kvinners rett til å kjøre bil fengslet - kun uker før kvinner lovlig kunne sette seg bak rattet. Noen av disse ble løslatt under visse betingelser i fjor, men løslatelsen ble raskt fulgt av nye arrestasjoner av en rekke mennesker med tilknytning til det samme miljøet. Det er ikke kjent hva individene er siktet for, og det foregår ingen åpen rettslig prosess. I vår er det to år siden de første kvinnerettssaktivistene ble fengslet, og flere av dem har det knapt kommet oppdateringer om siden.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Menneskerettigheter var et sentralt tema under mine samtaler med saudiske myndigheter i Riyadh 18.-19. februar i år. Med utgangspunkt i utviklingen de siste par årene og Norges anbefalinger til Saudi-Arabia under landhøringen (UPR) i FNs menneskerettighetsråd i november 2018, tok jeg opp en rekke spørsmål, inkludert viktigheten av å styrke de politiske og sivile rettighetene i landet.
Utviklingen i Saudi-Arabia er sammensatt. På flere områder, som innenfor økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, har vi sett en forsiktig positiv utvikling de siste årene. Landet har for eksempel avviklet store deler av vergesystemet for kvinner. Dette har vært en klar anbefaling fra Norge lenge. Kvinner har fått rett til å kjøre bil og får i økende grad muligheter i arbeidslivet. Samtidig er det svært vanskelige vilkår for menneskerettighetsforsvarere og samvittighetsfanger, som også inkluderer kvinner. Dette tok jeg opp i samtalene. Jeg tok dessuten opp bruken av dødsstraff, landets terrorlovgivning og spesialdomstolen, samt behovet for åpne rettsprosesser. I tillegg gjennomførte jeg et eget møte med representanter fra sivilsamfunn og akademia, med utgangspunkt i det saudiske formannskapet av G20.
Jeg vil også legge til at den norske ambassaden følger sakene til de fengslede menneskerettighetsforsvarerne og anmoder om å få delta i rettshøringer som de får vite om. Det siste året har ikke slik tillatelse blitt gitt. Jeg ba i møtene med saudiske myndigheter om at den norske ambassaden og andre lands ambassader får følge rettshøringer.