Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1039 (2019-2020)
Innlevert: 23.02.2020
Sendt: 24.02.2020
Besvart: 02.03.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvilken formell kontakt, med hvem og på hvilke tidspunkter, var det mellom Norges idrettsforbund (NIF) og norske myndigheter før idrettsavtalen mellom Norge og Kina ble signert i april 2017, hevdet Gerhard Heiberg å operere på vegne av NIF, på hvilket tidspunkt ble Kulturdepartementet (KUD) involvert i arbeidet med avtalen, når ga politisk ledelse i KUD klarsignal til at avtalen kunne inngås og hvilken kontakt hadde KUD med NIF før dette skjedde?

Begrunnelse

I et intervju med TV2 21. februar retter tidligere idrettspresident Tom Tvedt kraftig kritikk mot regjeringen og statsminister Erna Solberg knyttet til idrettsavtalen med Kina. Tvedt mener regjeringen har brutt med prinsippet om at idrettens skal være uavhengig av staten og "Jeg vil si at regjeringen overkjørte norsk idrett i denne situasjonen."
Statsråden viser i sitt svar av 18. februar til Trond Giske flere ganger til at Gerhard Heiberg på den tiden var styremedlem i Norges Idrettsforbund. Både Tvedt og daværende generalsekretær Øystein Dale er overfor TV2 tydelige på at Gerhard Heiberg ikke opererte på vegne av Norges idrettsforbund i denne saken, at de ikke kjente avtalens innhold før den ble signert og at avtalen heller ikke var behandlet i idrettens organer. Dale vektlegger overfor TV2 at:

«I denne situasjonen representerte Gerhard Heiberg IOC og seg selv. Det fantes ingen styrebehandling eller fullmakter til noe som helst i idrettens møter og formelle organer.»

I statsrådens svar av 18. februar til Trond Giske ingen spor av kontakt mellom norske myndigheter og representanter for Norges Idrettsforbund før idrettsavtalen med Kina ble signert:

"Arbeidet med et idrettssamarbeid og en idrettsavtale med Kina kom i stand etter kontakt mellom Gerhard Heiberg og kinesiske myndigheter. Heiberg var på den tiden styremedlem i Norges idrettsforbund (NIF). Norske myndigheter ble deretter koblet på saken.
Ved utarbeidelse og ferdigstillelse av avtalen var norske myndigheter, representert ved Utenriksdepartementet (UD), Kulturdepartementet (KUD) og Norges ambassade i Kina, i dialog med styremedlem i NIF, Gerhard Heiberg.
Etter at idrettsavtalen var inngått i april 2017 ble det i samarbeid med idretten utarbeidet et opplegg for å følge opp avtalen. NIF påtok seg rollen å koordinere norske aktørers bidrag for å oppfylle avtalen, samt stå for den overordnede dialogen med den kinesiske olympiske komiteen/det kinesiske idrettsforbundet.
Det har deretter vært et nært samarbeid mellom NIF og KUD i oppfølgingen av idrettsavtalen."

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: La meg først få understreke at initiativet for å få i stand en idrettsavtale med Kina ikke har kommet fra norske myndigheter. Som jeg svarte den 18. februar, på spørsmål fra representanten Trond Giske, kom arbeidet med et idrettssamarbeid og en idrettsavtale med Kina i stand etter kontakt mellom Gerhard Heiberg, som da var styremedlem i Norges idrettsforbund (NIF), og kinesiske myndigheter.
Heiberg orienterte deretter Norges ambassadør i Kina, Svein Sæther, om sin kontakt med de kinesiske myndighetene. Kulturdepartementet (KUD) ble noen dager senere, den 6. mars 2017, orientert om saken av Utenriksdepartementet (UD).
I arbeidet med å utarbeide og ferdigstille avtalen var norske myndigheter, representert ved KUD, UD og ambassaden i Kina, i dialog med NIF gjennom styremedlem Gerhard Heiberg. I denne prosessen ble KUD forsikret av Heiberg om at det ble sørget for nødvendig forankring internt i NIF. Daværende generalsekretær i NIF, Inge Andersen, bekreftet også overfor KUD at ledelsen i NIF var orientert før avtalen ble underskrevet. Dette har også framgått i media den senere tid, hvor både Heiberg og daværende generalsekretær i NIF, bekreftet at NIFs styrende organer var innforstått med arbeidet om et idrettssamarbeid med Kina.