Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1103 (2019-2020)
Innlevert: 28.02.2020
Sendt: 02.03.2020
Besvart: 05.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Tyrkia varsler at de nå vil åpne grensene for flyktninger. Situasjonene for flyktninger og lokalbefolkning er fra før katastrofal i Hellas, særlig for barn som er alene og for andre sårbare.
Ser Regjeringa at det nå er akutt behov for å evakuere barn og sårbare ut av Hellas fordi situasjonen blir ytterligere forverret?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen er sterkt bekymret for situasjonen på grensen mellom Tyrkia og Hellas, og de potensielle konsekvensene dette har for migrantbevegelsene inn i Europa. Utviklingen i Hellas gir også grunn til bekymring, og presset på det greske migrasjonssystemet følges nøye av Norge og andre europeiske land.
Norge sa i fjor høst nei til å ta mot asylsøkere fra Hellas gjennom såkalt relokalisering, altså at asylsøkere blir overført til et annet land for realitetsbehandling av asylsøknaden. Regjeringen mener at en eventuell ordning med relokalisering må skje som følge av en bred europeisk løsning. I vår tilbakemelding ba vi derfor Hellas om å arbeide innenfor EU-rammen.
Regjeringen er innstilt på å finne en felleseuropeisk løsning, og ønsker en bindende og permanent ansvars- og byrdedelingsmekanisme der alle europeiske land bidrar. Det er imidlertid avgjørende at en slik felleseuropeisk mekanisme løser utfordringene på lang sikt.
Jeg viser også til mitt svar til stortingsrepresentant Gharahkhani 2. mars d.å. Her fremgår det at det er avgjørende å bygge opp asylsystemet og kapasiteten i Hellas slik at det blir robust nok til å håndtere og behandle asylsøkere og –søknader på en god og effektiv måte. Norge har de siste ti årene gitt omfattende bistand gjennom EØS-midler for å styrke migrasjonsforvaltningen i Hellas. Vi har nå gått inn i en ny periode med EØS-midler hvor vi vil bidra med nærmere 350 millioner kroner til kapasitetsøkning i saksbehandlingen og i mottakssystemet. Innsatsen er særlig rettet mot sårbare grupper, herunder enslige mindreårige asylsøkere.
Norge bidrar også med personell og kompetanse til å hjelpe med den umiddelbare håndteringen av migrasjonssituasjonen i Hellas gjennom å sende eksperter til operasjoner i Hellas i regi av EUs asylbyrå (EASO) og EUs grense- og kystvaktbyrå (Frontex).