Emilie Mehl (Sp): Ser statsråden en sammenheng mellom økningen i psykiatrioppdrag for politiet og manglende kapasitet i psykisk helsevern, og hvordan samarbeider helseministeren med justisministeren for å løse disse utfordringene?
Begrunnelse
Ifølge TV2 26. februar bruker politiet enorme ressurser på psykiatrioppdrag. Møre og Romsdal PD har loggført 250 psykiatrihendelser hittil i år, i gjennomsnitt fire per dag. Nordland politidistrikt har hatt en økning på 25 prosent psykiatrioppdrag de siste fem årene. Saken fokuserer på personer som er for friske til å behandles og for syke til å holdes strafferettslig ansvarlige. I tillegg kommer et bredt spekter av psykiatrioppdrag relatert til alt fra velferdskontroll til fremstilling på legevakt, bistand med transport til psykiatrisk institusjon eller akuttoppdrag relatert til selvmord og selvmordsforsøk. Problemstillingen er ikke ny. Eksempelvis skrev NRK 2. februar 2018 om at politiet i Stavanger bruker nesten fire timer daglig på psykiatripasienter og at rundt 25.000 oppdrag på landsbasis var knyttet til psykiatripasienter.
Samtidig har det vært en nedbygging av sengeplasser i psykiatrien over mange år, og kapasiteten er sprengt. At politiet bindes opp på psykiatrioppdrag kan delvis sees som et av flere symptom på manglende kapasitet i psykiatrien. Psykisk helsevern er ekstremt presset. En rapport fra Ullevål Sykehus i desember 2019 viser blant annet 250 prosent økning i hendelser med pasientvold, trusler eller utagering på akuttpsykiatrisk avdeling fra 2015-2019. I samme periode var det både nedbemanning, ventetid for plass på sikkerhetsenhet og økning av pasienter fordi endringer i tvangslovgivningen gjør at flere dømmes til tvungen psykisk helsevern. Det er grunn til å stille spørsmålstegn ved om krisen i psykisk helsevern kan sees i sammenheng med psykiatrioppdragene i politiet.