Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1122 (2019-2020)
Innlevert: 28.02.2020
Sendt: 02.03.2020
Besvart: 09.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva har regjeringen gjort for å sikre at ofre for partnervold, i all hovedsak kvinner, får nødvendig beskyttelse, etter at Politiforum i mars 2019 avdekket at ingen norske politidistrikter oppfyller Politidirektoratets krav om at det skal foretas risikovurdering i samtlige partnervoldssakene, og at det i seks av 12 politidistrikt foretas risikovurdering i under halvparten av tilfellene, og når har regjeringen tenkt at krav om vurdering av beskyttelsesbehov for samtlige partnervoldsofre skal oppfylles?

Begrunnelse

I mars 2019 avdekket fagbladet Politiforum at Politidirektoratets (POD) forutsetning om at alle partnervoldssaker skal risikovurderes med sikte på å tilby nødvendig beskyttelse til ofre for partnervold som trenger det, ikke blir fulgt opp. Politiforum har skaffet tall fra 11 av 12 politidistrikter for 2018, og av disse er det ingen som oppfyller kravet. I seks av de 11 politidistriktene er det under halvparten av partnervoldssakene som blir risikovurdert.
I de tilfellene hvor risikovurderinger gir grunnlag for det, skal politiet iverksette beskyttelsestiltak. Politiforum beskriver tiltak som varierer fra «å realitetsorientere offeret, som regel en kvinne, om at forholdet og det som skjer ikke er akseptabelt» og «å finne aggresjonsdempende tiltak for voldsutøveren» samt ivaretakelse av barn, til voldsalarm og besøks- eller kontaktforbud for voldsutøveren. Omtrent 25 prosent av alle drap i Norge begås av en person i nåværende eller tidligere forhold til den drepte. Det er all grunn til å tro at mange menneskeliv kunne vært reddet dersom regjeringen hadde sørget for at kravet fra POD om risikovurdering ved alle partnervoldssaker ble oppfylt, slik at de som trengte det fikk beskyttelse.
Regjeringen har satt ned et partnerdrapsutvalg med mandat til å «å avdekke om, i hvilken grad og eventuelt på hvilken måte det har forekommet svikt i det offentlige tjenesteapparats håndtering i forkant av disse sakene» i tillegg til å «gi anbefalinger som kan bidra til at fremtidige tilfeller forebygges og forhindres». Partnervold, og manglende risikovurdering og beskyttelsestiltak, rammer imidlertid mange flere enn de som blir drept. Dessuten har det vært kjent helt siden mars 2019 at ofrene i over halvparten av partnervoldssakene som registreres i flertallet av de 11 politidistriktene, ikke får den vurderingen av beskyttelsesbehov som de har krav på etter PODs vedtak. Det er ingen grunn til å vente på utvalgets innstilling for å gjennomføre nødvendige tiltak for å bøte på det velkjente og akutte problemet med manglende vurdering av beskyttelsesbehov for ofre for partnervold.
Politiforums undersøkelse avdekket ikke bare en uakseptabel svikt i gjennomføring av risikovurdering på landsbasis, men også svært store variasjoner mellom politidistriktene. Mens Sør-Vest politidistrikt i 2018 risikovurderte 93 prosent av alle tilfellene av partnervold, var tallet for Øst politidistrikt bare 18 prosent. I dette politidistriktet var det bare 120 av 680 ofre for partnervold som fikk den vurderingen av beskyttelsesbehov de har krav på, mens 82 prosent av ofrene ikke fikk noen slik vurdering. Også i Troms, Finnmark, Sør-Øst, Oslo og Agder politidistrikt, ble risikovurdering foretatt i langt under halvparten av sakene.
I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 2019 spurte Rødt hvor mye det vil koste å sikre at politidistriktene får ressurser til å oppfylle kravene til risikovurdering av partnervoldsaker i tråd med PODs krav. Svaret fra regjeringen ved justis- og beredskapsdepartementet var departementet ikke har «anslag på ressursbehov knyttet til en risikovurdering av samtlige partnervoldssaker».

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I årets tildelingsbrev er det stilt krav til politiets arbeid med vold i nære relasjoner, både under målet om å redusere kriminalitet gjennom effektiv forebygging og under målet om effektiv straffesaksbehandling med høy kvalitet.
Politiet vurderer at risikovurderingsverktøy SARA har stor verdi når det gjelder å forebygge og hindre gjentatt alvorlig vold i nære relasjoner. Bruken øker tryggheten for den voldsutsatte og setter politiet bedre i stand til å iverksette riktig beskyttelsestiltak, herunder besøksforbud, voldsalarm, omvendt voldsalarm, adressesperre (kode 6) og i ytterste konsekvens bruk av fiktiv identitet.
I flere distrikter er risikovurderingsverktøyet SARA godt implementert, mens det i andre distrikt fortsatt er utfordringer. Utfordringene knytter seg i hovedsak til kapasitet og kompetanse, samt sakenes karakter. Politidirektoratet registrerer imidlertid at antallet gjennomførte SARA-vurderinger har økt fra 2018 til 2019.
Til tross for variasjon mellom distriktene, legges det ned en stor innsats for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i politiet. Hvert politidistrikt har blant annet en SARA-koordinator som følger opp og er en del av politidistriktets kontakt med relevante samfunnsaktører, koordinerer politidistriktets forebyggende arbeid mot mishandling i nære relasjoner og inngår i politidistriktets arbeid med kompetanseutvikling og opplæring om mishandling i nære relasjoner.
Som et ledd i arbeidet for å øke distriktenes måloppnåelse hva gjelder bruk av risikovurderingsverktøy, har jeg fått opplyst fra Politidirektoratet at det er gjennomført egne samlinger for politidistriktenes SARA-koordinatorer. I tillegg har Politidirektoratet nedsatt en arbeidsgruppe som ser nærmere på mulige forbedringer, forenklinger og videreutvikling av rutiner for risikovurderingsverktøyet SARA.
Risikovurdering i partnervoldssaker er også et tema i Politidirektoratets styringsdialog med politimestrene, med fokus på styrket innsats og økt bruk av risikovurderingsverktøyet SARA.
Etter min vurdering vil summen av de tiltak som allerede er igangsatt fra Politidirektoratets side utgjøre et vesentlig bidrag i arbeidet for å sikre økt bruk av risikovurderinger i politiet. Jeg vil imidlertid følge utviklingen nøye.