Kjersti Toppe (Sp): Vil helse- og omsorgsministeren sørge for at det ikke blir planlagt for en markert nedbygging av sengeplasser og store kutt i liggetider innen voksenpsykiatri og barne- og ungdomspsykiatrien i Sykehuset Innlandet HF, samtidig som Helsedirektoratet har fått i oppdrag av departementet å utrede kapasitetsbehovet i psykisk helsevern?
Begrunnelse
I Nasjonal helse - og sykehusplan varsler regjeringen at de vil be Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene om å levere en analyse av befolkningens fremtidige behov for psykiske helsetjenester i samarbeid med Folkehelseinstituttet og KS. Bakgrunnen for dette er at regjeringen mener det er nødvendig med en bedre analyse av behov og en mer avklart arbeidsdeling mellom ulike deler av tjenesten for å fremskrive behovet for dag- og døgntjenester, poliklinikk og ambulante tjenester innen psykisk helsevern.
Mens man nasjonalt starter er arbeid for å vurdere kapasitet og innhold, styrer nå Helse Sør Øst og Sykehuset Innlandet HF mot en sterk nedbygging av sengeplasser og reduksjon i liggetid innen psykisk helsevern, det gjelder både i voksenpsykiatrien og barne- og ungdomspsykiatrien.
I følge Helse Sør Øst RHF sin rapport: "Konkretisering av virksomhetsinnhold Sykehuset Innlandet HF", planlegges det nå for store kutt i sengekapasitet innen psykisk helsevern. Det foreslås å redusere liggetid innen psykisk helsevern for voksne med 21 prosent på sykehus og 23 prosent på DPS, fram mot 2040. I barne- og ungdomspsykiatrien foreslås i tilsvarende periode å kutte liggedøgn med 28 prosent. Innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal liggedøgn kuttes med 22 prosent. Antall sykehussenger i psykisk helsevern skal reduseres fra 107 til 94, antall senger i psykisk helsevern på DPS skal kuttes fra 95 til 63 og antall senger i barne- og ungdomspsykiatrien foreslås å bli redusert fra dagens 26 senger til 19. Innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal antall senger kuttes fra 41 til 32.
Spørsmålsstiller mener at dette er svært omfattende kutt i sengeplasser og liggedøgn i en situasjon der mange i fagmiljøet mener at nedbygging av sengekapasitet i psykisk helsevern har gått for langt. Det er tilbudet til de mest alvorlig psykisk syke voksne, barn og ungdom, som dette vil gå ut over, pasienter som ikke i like stor grad kan nyttiggjøre seg av ambulante og polikliniske tjenester. Det er også et paradoks at helseforetakene planlegger for en slik omfattende nedbygging av døgnkapasitet, samtidig som det regionale foretaket får i oppdrag av regjeringen å nettopp utrede og avklare hva det fremtidige behovet av døgnkapasitet i psykisk helsevern skal være.