Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1138 (2019-2020)
Innlevert: 03.03.2020
Sendt: 03.03.2020
Besvart: 11.03.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det serveres norsk kjøtt til norsk sokkel i framtiden?

Begrunnelse

Det meste av kjøttet som spises i Nordsjøen eller off-shore, er importert. Dette er det mange som synes er et stort paradoks. Det burde være helt naturlig å spise norsk produsert kjøtt på norsk sokkel.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Importvernet for landbruksvarer er en bærebjelke i norsk landbrukspolitikk. For kjøttvarer bidrar importvernet til å sikre avsetningen av norske kjøttvarer på det innenlandske markedet.
Det norske tollområdet er avgrenset til det norske fastlandet med tilhørende territorialfarvann. Territorialgrensen går 12 nautiske mil utenfor fastlands-Norge. Det er kun innenfor dette området importvarer kan ilegges toll.
Norske boreplattformer og oljeinstallasjoner ligger i all hovedsak utenfor det norske tollområdet, og er dermed ikke omfattet av norske tollsatser. Operatørene på kontinentalsokkelen står dermed fritt til å hente matforsyninger til eget bruk uten å betale toll, og fra alle land. Etter den norske tollforskriften kan også norske proviantører levere importvarer tollfritt til petroleumsvirksomheten utenfor det norske tollområdet.
Oljeinstallasjonene på sokkelen baserer i stor grad sin forsyning av meierivarer og egg på norske produkter, mens en stor andel av kjøttvarene har opprinnelse i andre land.
Oljearbeidernes fagorganisasjon har reist spørsmålet om ikke kjøttforbruket på sokkelen bør dekkes av norsk produksjon framfor importert vare. Det stilles spørsmål ved hvorfor kjøtt importeres fra andre verdensdeler, når norsk landbruk kan tilby trygge kvalitetsvarer produsert på en miljø- og dyrevennlig måte. Oljearbeiderne ber derfor om norsk kjøtt på norsk sokkel.
Jeg mener at oljearbeiderne her stiller et høyst betimelig spørsmål, som særlig er en utfordring til oljebransjen. Det bør være en målsetting at mest mulig av maten som serveres på norsk sokkel kommer fra norsk produksjon. Jeg mener således at landbruket og matindustrien nå bør sette seg sammen med oljebransjen, og finne en løsning til beste både for oljearbeiderne, norsk matproduksjon og miljøet.