Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1157 (2019-2020)
Innlevert: 05.03.2020
Sendt: 05.03.2020
Besvart: 10.03.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Både folkehelsemessig og på andre måter er det en stor samfunnsutfordring at over 50 000 ungdommer i Norge mellom 16 og 29 år ikke er i aktivitet. I den forbindelse har «Inn på tunet» vist seg som et godt tiltak. Det har lenge være tverrpolitisk enighet om at «Inn På Tunet» har positive virkninger både for den enkelte og for samfunnet som helhet.
Vil statsråden vurdere ordninger for å implementere «Inn på tunet» i NAVs regelverk, slik at det enkelte NAV-kontor på en enkel måte kan benytte ordningen?

Begrunnelse

Inn på tunet Norge SA er en medlemseid interesseorganisasjon som ble stiftet 15.mars 2016. Den representerer gårder som sammen har dannet felles foretak som yter tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Tilbudene tilpasses alle nivå og aldrer. De fleste tilbudene er rettet inn mot oppvekst og opplæring, arbeid og arbeidstrening samt helse og omsorg, som for eksempel gårdshelger for barn, opplevelsestun og familieaktiviteter, fritidskontakt/gårdsaktivitet, arbeidslivstrening og språkpraksis med mere.
Det eneste NAV i dag har i sin verktøykasse i sammenheng med «Inn på tunet» er «Grønt Arbeid», som krever involvering av en arbeidsmarkedsbedrift og som bare omfatter en liten del av de 400 godkjente Inn på tunet-gårdene.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Godkjente Inn på tunet- gårder tilbyr aktiviteter som gir meningsfylt arbeid, mestring, utvikling og trivsel. Som representanten viser til i sin begrunnelse, er de fleste tilbudene rettet inn mot oppvekst og opplæring, arbeidstrening og rehabilitering, samt helse og omsorg.
Det overordnede målet til Arbeids- og velferdsetaten (NAV) er å få flere i arbeid og færre på trygd. Arbeids- og velferdsetaten forvalter arbeidsmarkedstiltakene som er regulert i forskrift om arbeidsmarkedstiltak (tiltaksforskriften). Derfor vil Arbeids- og velferdsetatens tjenester innenfor Inn på tunet i stor grad være knyttet til disse tiltakene.
Grønt arbeid er et Inn på tunet-tilbud i Arbeids- og velferdsetaten som retter seg mot personer med psykiske helseutfordringer eller rusproblemer. Tilbudet er et av flere tilrettelagte tiltak og er primært basert på arbeidsmarkedstiltaket arbeidsforberedende trening (AFT).
Som representanten påpeker, krever Grønt arbeid involvering av en arbeidsmarkedsbedrift. Dette henger sammen med at det stilles bestemte krav til organisering, kompetanse og innhold som det vil være vanskelig å oppfylle for den enkelte gårdbruker.
For å gjøre det enkelt å etablere samarbeid om Grønt arbeid, er det utarbeidet en egen veileder.
Arbeids- og velferdsdirektoratet reviderte veilederen i 2018, med bred deltakelse fra involverte aktører. Det ble i den forbindelse utarbeidet et vedlegg til veilederen som gir en nærmere beskrivelse av krav til Inn på tunet-gården. Det er ikke planlagt noen endringer i regelverket utover dette.
NAV-kontoret drives i samarbeid mellom Arbeids- og velferdsetaten og den enkelte kommune. Sosialtjenesteloven regulerer de tjenestene som kommunene som et minimum skal legge til NAV-kontoret. Den enkelte kommune har stor frihet i utformingen av disse tjenestene. I hvilken grad det kan være aktuelt å benytte Inn på tunet-tiltak, for eksempel som en del av kvalifiseringsprogrammet, bestemmer den enkelte kommune.
Regjeringen har i tråd med intensjonene i jordbruksavtalen etablert en treåring satsing, Inn på tunet-løftet (2020-2022) hvor hensikten er å utvikle og ta i bruk nye Inn på tunet-tilbud. Innsatsen er tverrsektoriell.
Jeg er enig med representanten om at Inn på tunet har positive virkninger for den enkelte og for samfunnet som helhet. Jeg vil følge med på utviklingen i tilbudet fra Arbeids- og velferdsetaten og resultatene av det tverrsektorielle samarbeidet.