Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1192 (2019-2020) Innlevert: 05.03.2020 Sendt: 09.03.2020 Besvart: 19.03.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Nicholas Wilkinson (SV): Til tross for at vi står overfor en alvorlig sykepleiermangel og det er klart at sykehusene har behov for flere spesialistsykepleiere og flere sykepleiere i full stilling, har sykehuset i Østfold nå gått til det skritt å gå til sak mot egne ansatte.Mener Høie dette er en god måte å skape et godt arbeidsliv på, og tror han dette vil føre til økt utnyttelse av restarbeidsevne?
Bent Høie: La meg først slå fast at behovet for og krav til å utvikle heltidskultur i spesialisthelsetjenesten ligger fast. Dette har jeg formidlet ved en rekke ulike anledninger, og det ble senest tatt opp med regionale helseforetak i foretaksmøtet som ble avholdt i januar i år. Det er også en kjensgjerning at tilgangen på sykepleiere og spesialsykepleiere er, og vil bli, utfordrende. I den konkrete saken ved Sykehuset Østfold HF som representanten Wilkinson viser til, har sykehusets ledelse sett behov for å bringe den aktuelle avgjørelsen inn for domstolen. Jeg har registrert at bakgrunnen for dette er at sykehusets ledelse vurderer det som prinsipielt viktig å avklare det rettslige grunnlaget for avgjørelsen. Dette har jeg ingen kommentar til, da det er forhold som ligger inn under arbeidsgiverrollen som det enkelte helseforetaket har. For øvrig er jeg gjort kjent med at de aktuelle sykepleierne er tilbudt full stilling som ville innebære arbeid på flere av sykehusets avdelinger, en ordning som praktiseres ved mange helseforetak. Både lov og tariffavtaler setter rammer for sykehusenes turnusplanlegging. I tillegg til dette vil enkelte ansatte, f.eks. av helsemessige årsaker, etter loven ha rett på tilrettelagt arbeidstid. Sykehusene har døgndrift året rundt, og skal sørge for at den tilgjengelige arbeidskraften til en hver tid har den nødvendige kompetansen. I visse tilfeller kan sykehusenes døgnkontinuerlige arbeidskraftbehov gjøre det vanskelig å tilby fulle stillinger i én avdeling til alle ansatte som ønsker det. Det som kan framstå som en urimelig situasjon for enkelte arbeidstakere, kan samtidig være viktig for en effektiv drift av sykehusene. For sykehusene er det derfor viktig å få avklart det rettslige grunnlaget i denne saken. Sykehusene representerer store arbeidsplasser i vårt samfunn. Det er gjentatte ganger stilt krav om et trygt og godt arbeidsmiljø, og jeg understreker nok en gang målet om å kunne tilby fulle stillinger til ansatte som ønsker dette.