Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1165 (2019-2020)
Innlevert: 05.03.2020
Sendt: 06.03.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 11.03.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Mener statsråden vi har et tilstrekkelige lovverk for å håndtere villedende markedsføring rettet mot innbyggerne eller utsatte personer i en sårbar fryktsituasjon fra såkalte mirakelpredikanter, og vil statsråden eventuelt foreta seg noe for å ta tak i slik aktivitet?

Begrunnelse

På den kristne TV-kanalen Visjon Norge ble seerne nylig oppfordret til å gi 2020 kroner til kanalen som gjenytelse for at Gud skulle beskytte givernes barn mot koronaviruset.
Predikanten i sendingen uttalte at han som en Guds profet utfordret alle til å ringe nummeret på skjermen, og at Den hellige ånd hadde veiledet han med 2020 kroner.
Det har kommet sterke reaksjoner etter sendingen, og hendelsen er blant blitt kalt en utnyttelse av personer i en sårbar og fryktpreget situasjon.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Bønn og forbønn er viktig for mange mennesker og en grunnleggende og naturlig del av deres trosutøvelse. Dette skal selvfølgelig ikke være forbudt. Jeg reagerer imidlertid på sendingen fra TV-kanalen Visjon Norge hvor seerne ble oppfordret til å gi 2020 kroner til kanalen for at Gud skulle beskytte givernes barn mot koronaviruset. En slik praksis med å ta betalt for forbønn, kan utnytte mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon. Dette bidrar også til å spre unødig frykt og bekymring.
For meg handler dette først og fremst om anstendighet. Bønn og forbønn for syke, eller for å forhindre sykdom, skal ikke være avhengig av at man kan betale. Jeg registrerer at Forbrukertilsynet har uttalt at de vil vurdere om denne virksomheten er i strid med markedsføringsreglene etter lov om alternativ behandling av sykdom.
Jeg viser i den forbindelse også til mitt svar av 4. juli 2018 på spørsmål nr. 1953 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen, datert 27. juni 2018. I dette svaret har jeg redegjort for gjeldende regelverk knyttet til såkalte mirakelpredikanters virksomhet og jeg viser til denne redegjørelsen. I mitt svar uttalte jeg blant annet at jeg i samråd med Barne- og familiedepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet ville vurdere om regelverket er godt nok eller tydelig nok når det gjelder slik virksomhet. I tråd med dette har Helse- og omsorgsdepartementet startet et utredningsarbeid for å vurdere om skillet mellom såkalt alminnelig og ikke-alminnelig religiøs aktivitet kan presiseres bedre enn i dag.